digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Pada li Irak u ruke ISIS-a?

Autor: Mirnes Kovač Maj 20, 2015 0

"Nećemo biti u stanju u potpunosti ga uništiti sve dok ne osmislimo upravo način kako da im se suprostavimo na društvenim medijima. Spomenuli ste Twitter i Facebook. Upravo je to područje gdje moramo voditi ovu bitku", kazao je pukovnik Cedric Leighton u intervjuu za američku tv-kuću Fox. 

 Nakon pada najveće iračke provincije Anbara u ruke ISIS-a, američka tv-kuća Fox News zatražila je objašnjenje o gubicima koalicionih i iračkih snaga od pukovnika Leightona, bivšeg zamjenika direktora Glavnog štaba američke vojske i dugogodišnjeg obavještajca i vojnog analitičara. Preporod donosi transkript intervjua s pukovnikom Leightonom

Fox: Šta smo upravo izgubili?

- Izgubili smo ključnu strateško područje u Iraku. To je značajno područje koje ne kontrolira samo provinciju kao njen glavni grad, već također kontrolira zapadne pristupe Bagdadu. Ovo je ključni gubitak i tako ga treba smatrati.

Fox: Zašto gubimo od ovih divljaka?

-Razlog zbog kojeg gubimo od ovih divljaka jeste što nismo potpuno fokusirani da razvijemo jednu veoma dobru i koherentnu strategiju, a razlog zbog kojeg to ne činimo jeste što politički vjerujemo da je to iz nekog razloga neizvodivo. Ali, sada politiku trebamo ostaviti po strani, trebamo otići tamo i učiniti nešto što će doseći opseg kombinirane oružane akcije, specijalne jedinice i snage su odlične, ali one nisu kompletna strategija. Također trebamo osigurati blisku zračnu podršku Iračanima, također moramo uraditi stvari koje će omogućiti Iračanima da se održe na terenu. Žalimo se da Iračani ne mogu držati teritoriju, ali ako nemaju obuku i razumijevanje za ono za što se bore, onda se neće za to boriti, s tim smo suočeni.

 

 Fox: "Razumijevanje za što se bore" zvuči pomalo kao izjava sekretara Kerrya koji kaže: do njih je, do Iračana da shvate koliko oni ovo hoće?

 - Dobro, to je interesantno. Mi također trebamo razlučiti koliko mi ovo hoćemo. Jedna od stvari koja je interesantna oko ovoga jeste ako Irak padne pod ISIS to mijenja cijelu dinamiku Bliskog Istoka. Mi zaista moramo razmišljati u ovim širim strateškim okvirima i shvatiti da ukoliko bi Irak pao pod ISIS to bi bio značajan poraz ne samo za Sjedinjene Države već i za cijeli svijet kao cjelinu. I to je ono za što se ja zalažem da trebamo zaista sjesti da bismo izbjegli taj slučaj.

Fax: Ako se ljudi okrenu po društvenim medijima vidjeće da se crna zastava ISIS-a vijori u glavnom gradu provincije Anbar, jedne od najvećih iračkih provincija. Znate, ja znam da u Pentagonu imaju PR odjel, ali izgleda da se ovdje istina pomalo spinuje. Kako biste ustvari vi opisali ono što se dešava?

- Znate ja bih kazao da su se Iračani jasno povukli. Nekada se povlačite iz taktičkih razloga i to su legitimni vojni razlozi da se povučete u ratovanju poput ovoga. ISIS definitivno kontrolira centralni dio Ramadija. Postoje mjesta u i okolo Ramadija gdje su vladine snage i šiitske milicije u poziciji da uđu unutra i bore se protiv ISIS-a ne samo u urbanom dijelu grada, već u predgrađima grada. Sada je situacija fluidna, ali balans se definitivno okreće u korist ISIS-a, a to je ishod kojeg mi zaista ne možemo dopustiti da ostane ako želimo sačuvati iračku državu onakvu kakva trenutno postoji.

Fox: Nekoliko pitanja DA/NE. Državni sekretar Kerry kaže da možemo uzeti nazad ono što ISIS osvaja? Vjerujete li mu?

- Možemo, ali se moramo boriti za to i moramo imati strategiju da to uradimo, a to još nemamo.

 

Fox: Je li ovaj neprijatelj postao nešto što ne možemo u potpunosti uništiti?

- Nećemo biti u stanju u potpunosti ga uništiti sve dok ne osmislimo upravo način kako da im se suprostavimo na društvenim medijima. Spomenuli ste Twitter i Facebook. Upravo je to područje gdje moramo voditi ovu bitku. To je kampanja osvajanja srca i umova uz vojnu kampanju. I mi zaista to trebamo uraditi. Moramo igru okrenuti u tom smjeru.

Fox: Udari na njih iz zraka, znamo da to ne može biti jedina stvar koja će djelovati. Jennifer Griffin upravo javlja da Pentagon sada govori da neće promijeniti svoju strategiju o tome, plus, znamo da se oslanjamo na naše Specijalne snage i Mornaričke SEAL specijalce itd. Šta zaista treba sada sa vojne tačke gledišta?

 - Dakle, neće biti dovoljna samo zračna sila i operacije specijalnih snaga, već također iskreno i neka vrsta kopnenih snaga na koje se možemo osloniti, po tim možemo misliti na kurdske trupe, to može značiti neku arapsku vojsku koju će činiti jordanski, egipatski i saudijski vojnici koji će ići uz iračke vojnike, za to će trebati ta vrsta jednog inovativnog pristupa da bi se istinski okrenuo tok ove bitke u pravom smjeru.

Fox: Vidjeli smo šta su naše specijalne snage uradile samo preko granice u Siriji. Uspjeli su smaknuti vođu među top 10, ali u bilo koje vrijeme možete udariti ISIS ili bilo kojeg neprijatelja, nanijeti im udarac. Uhvatili su suprugu te osobe, sada je ispituju. Molim vas ukratko: Sirija i kako se ona ovdje uklapa jer upravo su tamo njihova uporišta.

- Tako je. Mi koristimo sirijsku granicu, a sirijska granica je usklađena gdje vršimo vojne operacije ili ne, moramo zanemariti tu granicu za sada jer je ISIS ignorira. Morate ući tamo i obaviti posao upravo kao što smo uradili sa tom specijalnom operacijom. To je bio dobar početak, ali to je samo početak

 Fox: Poručniče Leighton. Hvala Vam na vašoj ekspertizi i vremenu koje ste odvojili danas.

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine