digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Desetljeće izraelske blokade Pojasa Gazze

Autor: A. H.H. Oktobar 18, 2016 0
Palestinski ministar vanjskih poslova Rijad al- Maliki protekle godine predao dokazni materijal ICC o počinjenim zločinima u Gazzi Palestinski ministar vanjskih poslova Rijad al- Maliki protekle godine predao dokazni materijal ICC o počinjenim zločinima u Gazzi

Blokada Pojasa Gazze traje desetljeće. Gazza je pod izraelskom blokadom  nakon što je Hamas pobijedio na parlamentarnim izborima u Gazzi2006. godine.

Izraelske vlasti odbijaju sarađivati s Hamasom, koji je godinu dana prije toga pobijedio na izborima. Oko dva miliona Palestinaca zbog toga živi bez osnovnih potrepština. Potrebno im je sve - od hrane i lijekova, do goriva i građevinskog materijala.

Izrael kontrolira vode oko Pojasa Gazze te određuje ko i što može prijeći kopneni granični prijelaz Erez. Tvrde kako je pomorska blokada neophodna za sprječavanje krijumčarenja oružja Hamasu. Ali, zbog toga veoma male količine pomoći stižu do 1,9 miliona Palestinaca u Gazzi.

Gazza se još pokušava oporaviti od izraelskih napada 2014. godine. Ali, obnova sporo napreduje, zbog nedostatka čak i osnovnih materijala, poput cementa. Prošle godine skupina aktivista je pokušala iz Grčke doći u Gazzu, kako su je nazvali Flotilom slobode, ove godine je to isto pokušala Flotila žena, ali bez uspjeha.

Agencije izvještavaju da su protekle sedmice predstavnici Međunarodnog krivičnog suda posjetili Izrael i Palestinu u cilju podizanja svijesti o radu suda.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine