digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Slovačka: Islam ne može dobiti status religije

Autor: Ajša Hafizović-Hadžimešić Decembar 21, 2016 0

U Slovačkoj je usvojen zakon koji će efektivno onemogućiti da islam dobije zvaničan status religije u ovoj zemlji.


Kako Reuters navodi, riječ je o posljednjem signalu rastućeg anti-islamskog stava koji se širi EU. Bivša komunistička država žestoko se od prošle godine opirala EU naporima da im pomognu oko velikog priliva muslimanskih migranata, a slovački premijer Robert Fico početkom godine je poručio da “islam nema šta tražiti u Slovačkoj”.
U skladu s tom politikom, Slovački parlament usvojio je zakon koji je predložila Slovačka nacionalna partija (SNS), jedna od članica premijerove koalicije, i u kojem se navodi da religija mora imati najmanje 50.000 vjernika u Slovačkoj, kako bi mogla dobiti pomoć od države i voditi svoje škole.
U Slovačkoj, prema posljednjem popisu, ima oko dvije hiljade muslimana i nema prepoznatljivih džamija. S druge strane, Islamska fondacija tvrdi da muslimana ima oko pet hiljada.


Iz SNS-a su poručili kako zakon treba spriječiti registraciju čudnih hramova, poput Satirične crkve letećeg špageti čudovišta, koja ima brojne članove diljem svijeta. Ipak, ranije je predsjednik ove partije Andrej Danko izjavio kako “islamizacija počinje s kebabom i već se dešava u Bratislavi, stoga treba shvatiti šta nas čeka za deset godina...moramo učiniti sve kako džamija ovdje ne može biti izgrađena u budućnosti”. Danko poziva i na zabranu nošenja burki u javnosti.
Još uvijek se čeka reakcija Islamske fondacije, piše Reuters. Za zakon su glasale dvije trećine skupštinskih članova – i vladajuće stranke i opozicija, a odbijen je prijedlog jedne od tamošnjih stranaka da se brojka poveća čak na 250 hiljada. Slovačka je zemlja EU u kojoj živi 5,4 miliona stanovnika – 62 posto njih izjašnjavaju se kao katolici.
EU se suočila s prilivom više od 1,3 miliona novih migranata od početka 2015. Pritom, uz seriju terorističkih napada u proteklo vrijeme, anti-islamski stav jača diljem Unije i pomaže porast desnih, anti-imigrantskih partija.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine