digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

UNESCO: „Terorizam i mediji: Priručnik za novinare“

Autor: Ajša Hafizović hadžimešić Februar 24, 2017 0

Bruxelles - „Kao što su se mnoge zemlje diljem svijeta  uhvatile ukoštac sa strašnim posljedicama nasilja počinjenog u terorističkim napadima, važno je obratiti posebnu pažnju kako su mediji reagirali na te krizne situacije.

Ako je, kako kaže slavni izdavač Katherine Graham, „vijest krvotok slobode“, postavlja se pitanje kako postići da mediji daju vjerodostojne i provjerene informacije, kao i da izbjegavaju pogoršavanje napete atmosfere straha i sumnje“, rečeno je u uvodnom obraćanju na promociji nove UNESCO-ove publikacije za novinare pod nazivom „Terorizam i mediji: Priručnik za novinare“, kojim se nastoje dati smjernice novinarima kako da reaguju u kriznim situacijama.
U smjernicama za medijske izvještaje se markiraju zamke u koje novinari mogu pasti, te upućuje poziv da se ne insistira na senzacionalizmu po svaku cijenu.
Promociju priručnika koja je priređena u Briselskom Press klubu otvorio je Guy Berger, direktor sektora za slobodu izražavanja i razvoj medija u UNESCO-u. Berger je istakao važnost novinarskog poziva kao poziva koji ima posebnu težinu kod nasilnih napada, kada javnosti treba prenijeti neovisnu informaciju i analizu.
Autor publikacije novinar Jean-Paul Marthoz je pojasnio da je priručnik sažeo lekcije naučene iz medijskog pokrivanja kriznih situacija u svijetu, te da ima za cilj isprovocirati polemičke rasprave među novinarima o tome. „Želimo da pokažemo da nema svetih tema koje ne bi trebale biti ispričane zbog istine, u šta spada i otvoreni dijalog sa snagama sigurnosti“, kazao je Marthoz. Ambasadorica Hadiatou Sow, zamjenica stalnog promatrača misije Organizacije islamske saradnje u EU, podcrtala je da terorizam nema ni religiju ni nacionalnost, što bi novinari morali imati na umu kada izvještaju o tome, jer insistiranjem na predznaku, koji se uglavnom daje kada su počinioci s muslimanskim imenima, pravi nesagledive štete za sve. Podsjetila je da Organizacije islamske saradnje (OIC) osuđuje terorizam u svim njegovim oblicima i naglasila da „generalizacija razvija netoleranciju, a netolerancija terorizam. „To je začarani krug koji se može skinuti samo putem dijaloga i međusobnog poštovanja“, kazala je ambasadorica Sow.
Ricardo Gutierrez, generalni sekretar Evropske federacije novinara preporučio je priručnik i njegove vrijednosti svim novinarima diljem svijeta, koji ne bi trebali čekati da se kriza desi pa da tek onda uče kako trebaju reagirati. Priručnik ima za cilj potaknuti razmišljanja o etičkim i novinarskim izazovima s kojima se novinari moraju nositi, s posebnim akcentom na novinarsko etiketiranju nekog događaja kao terorističkog, sa pozivom da pronađu ravnotežu između slobode izražavanja, sigurnosti i odgovornosti, da slike i riječi budu refleksija stvarnog dešavanja, ali i prikaz žrtava, autoriteta i terorističkih skupina.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine