digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Njemačka: Zakon o društvenim mrežama kao Zakon protiv govora mržnje

Berlin - Novim Zakonom o socijalnim medijima njemački zakonodavac propisuje Facebooku, Twitteru and Co. jasnije nego do sada nužno brisanje određenih postova. Do sada je to bilo samo u rukama američkih mrežnih operatora i u praksi je prije bilo pitanje dobre volje.  

Novim zakonom je navedeno više desetaka krivičnih djela, među kojima je krivično djelo protiv javnog reda, vrijeđanje vjerskih zajednica, javno podsticanje na krivična djela i njihovo odobrenje, seksualno zlostavljanje, fomiranje terorističkih udruženja i drugo. Zakonodavac zakon često označava kao Zakon protiv govora mržnje. 

Međutim oni neće biti izbrisani automatski, već samo nakon što se neko žali da je javno na Facebooku uvrijeđen ili oklevetan. 

Ono što vrijedi za pojedinca trebalo bi važiti i za vlasti i sudove. Facebook i Co. moraju za pitanja od strane ovih institucija imenovati konkretnu osobu. To do sada nije bio slučaj.

Nakon žalbe preduzeća moraju u sasvim očitim slučajevima postove izbrisati u roku od 24 sata. Ukoliko situacija nije sasvim jasna onda preduzeće ima sedmicu da slučaj prebaci na jednu vrstu javne ustanove.  Ova novouspostavljena ustanova se treba sastojati od predstavnika preduzeća i nezavisnih eksperata gdje se onda o slučaju treba raspraviti brzo, ali bez deadline-a. Tako preduzeća odgovornost za „Izbrisati ili ne?“ mogu delegirati drugima. Ukoliko nešto ne bude uredno izbrisano preduzeću prijeti kazna od pet miliona eura, a ukoliko se slučaj ponovo onda i do 50 miliona eura. Proteklih sedmica se u Njemačkoj o ovom zakonu žestoko raspravljalo postavljajući pitanje: Šta je sa ustavom garantiranom slobodom mišljenja? i : Kako to da država poštivanje tog prava delegira velikim preduzećima iako je to zadatak policije i sudova? Zbog toga su iz kataloga krivičnih djela izbačeni elementi krivičnog djela kao što su „klevetanje saveznog predsjednika, države, njenih simbola i ustavnih organa“. Druga bitna promjena se odnosi na „reguliranu samoregulaciju“ kao i element krivičnog djela označen kao „vrijeđajuće fotografije“. Brisanje sadržaja će najvjerojatnije preuzeti roboti. 

Novi Zakon bi trebao stupiti na snagu 1. oktobra i važi samo sa velike socijalne mreže, izvještava DW.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine