digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Izašao je novi broj Preporoda

U novom printanom izdanju Preporoda 5/1207 od 1. marta 2022. čitajte:

1207 05 Preporod  Islamske informativne novine Preporod svoje peto ovogodišnje izdanje, 1. marta, posvećuju obilježavanju 30. godišnjice nezavisnosti države Bosne i Hercegovine.

Tim povodom 35 istaknutih akademskih i kulturnih radnika, političara i aktera religijskih zajednica i drugih govorili su o aktuelnom stanju u Bosni i Hercegovini i izlazu iz krize. Za Preporod su govorili: Ćamil Duraković, Edhem Bičakčić, Edin Ramić, Saša Magazinović, Mustafa Cerić, Haris Silajdžić, Ivo Komšić, Elmir Jahić, Benjamin Butković, Azra Hadžiahmetović, Jusuf Žiga, Senadin Lavić, Kasim Korjenić, Sead Turčalo, Kasim Trnka, Salem Dedović, Franjo Komarica, Šaćir Filandra, Mirko Pejanović, Enes Pelidija, Dževad Drino, Amir Mahić, Sead Omeragić, Šemsudin Mehmedović, Ramiz Salkić, Slavo Kukić, Igor Bencion Kožemjakin, Enes Karić, Ivan Šarčević, Remzija Pitić, Mustafa Gobeljić, Franjo Topić, Denis Zvizdić, Zlatko Lagumdžija i Nevzet Veladžić.

1207 05 Preporod2

Uvodnik glavne i odgovorne urednice Preporoda Senade Tahirović čitajte pod naslovom Mi druge domovine NEMAMO.

- Čuvanje nezavisnosti naše države podrazumijeva u prvom redu nepristajanje na političke kompromise koji bi, u bilo kakvom aranžmanu, ugrožavali državni teritorij Bosne i Hercegovine, njen suverenitet i nadležnosti. Proaktivne državne politike bi mogle i morale biti sigurna brana za državu jer tada ne bi bilo prostora za ovu reaktivnu u kojoj se svako malo na političkom meniju nalaze “spasiteljski” modeli u kojima se kao spašava što se spasiti da. To nije državničko opredjeljenje niti politika. Tako se ne štiti ni država, ni domovina. A mi druge domovine nemamo - između ostalog stoji u Uvodniku urednice Tahirović.

O agresiji Rusije na Ukrajinu te kakva je pozicija politika Vučića i Dodika u tom kontekstu za Preporod piše Srđan Šušnica.

1207 05 Preporod3

Preporod donosi i apel reisu-l-uleme Kavazovića za mir u Ukrajini: Dižemo svoj glas u odbranu principa mira - poručio je reisu-l-ulema Kavazović.

Priređen je i dio posljednje hutbe reisu-l-uleme o temama Lejletu-l-miradža i povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine: Vjera je stvar srca, a domovina stvar duše - bila je poruka reisu-l-uleme.

1207 05 Preporod4

Popraćeno je i obilježavanje 40 godina uspješnog rada trojice profesora Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu: akademika prof. dr. Rešida Hafizovića, prof. dr. Adnana Silajdžića i akademika prof. dr. Enesa Karića, te ovaj broj sadrži integralne tekstove obraćanja sa svečanosti o liku i djelu ovih profesora.

I u ovom broju čitajte redovne kolumne Fikreta Karčića, Mustafe Spahića te četvrti nastavak serijala Enesa Karića Deset teških pitanja o Kur'anu, ovaj put o temi Zašto ima život?

Redovan je i sadržaj o temi Genocida, a u ovom broju, između ostalog, i prilozi: U Srebrenici otvorena spomen soba „Život iza polja smrti“ i (Ne)zainteresiranost za važne teme o memorijalizaciji genocida.

O četiri godišnjice koje nas očekuju u 2022., godini, vezane uz lik i djelo Alije Isakovića piše Hadžem Hajdarević.

Uz Dan nezavisnosti Lamija Vatreš-Mehmedić autorica je teksta Odjeci pitanja školaraca s područja entiteta RS: I ovo je Bosna.

U rubrici Pogledi ovaj put Preporod donosi tekstove pod naslovima Između zdrave kritike i linča te Konkretni koraci u svrhu pružanja podrške.

Niz je vijesti iz medžlisa i džemata Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u zemlji i dijaspori te vijesti iz kulture, različitih promocija i svečanosti među kojima se ističe obilježavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika o temama i položaju bosanskog jezika.

Naveden je dio naslova koji čitaoce očekuje u novom broju Preporoda.

Podsjećamo, IIN Preporod dostupne su u printanom i digitalnom izdanju.

(H.H./ Preporod.info)

Potražite još mnogo informativno-edukativnih sadržaja u novom printanom izdanju Preporoda, kojeg možete nabaviti na trafikama u vašem gradu. Pozovite nas na broj tel. +387 33 236 493 i postanite član porodice pretplatnika Preporoda. Pratite nas na Facebook Twiter stranici. Obnovite na vrijeme pretplatu za 2020. godinu slanjem prijave na e-mail adresu Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Čitajmo Preporod, budimo preporod.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine