digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Medžlis IZ odao priznanje ljubuškoj dijaspori

Autor: Avgust 13, 2016 0

Na ovogodišnjem okupljanju Ljubušaka, koje se tradicionalno održava svake godine pod pokroviteljstvom Medžlisa Ljubuški, dodijeljena je nagrada "Arabeska 2016" ljubuškoj dijaspori.

Medžlis Islamske zajednice Ljubuški je donio odluku da ovogodišnje priznanje u obliku bakroreza sa motivima Ljubuškog dobije ljubuška dijaspora.

Nagradu u ime dijaspore su preuzeli Mithad Muminagić i Faruk Jakić. Bakrorez će biti izložen u “Zavičajnoj sobi” koja se formira u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Ljubuski. Nagradu je uručio predsjednik Medžlisa IZ Ljubuški hadžija Mumin Elezović.


Poznati bosanskohercegovački književnik u jednom tekstu iz 1918. kaže:
„Rat je i onima koji to prije nisu htjeli da vide pokazao kako smo čvrsto vezani sa zemljom svojom, kako smo neizbježno odgovorni prema onima koji su davno pomrli isto kao i prema onima koji se još nisu rodili.“

U ovim riječima, koje parafraziramo, možemo pronaći ulogu i djelovanje naše dijaspore diljem svijeta. Ove riječi se odnose na našu dijasporu u Norveškoj, Danskoj, Njemačkoj, Švedskoj, SAD i drugdje. Od prvih dana izgnanstva oni su vezani za „svoju zemlju“, za Ljubuški, za Bosnu i Hercegovinu. Ljubuška dijaspora svojim mnogobrojnim aktivnostima pomaže rad Islamske zajednice i očuvanja islama, nacionalne kulture i baštine, bosanskog jezika i permanentno održava veze sa svojom zemljom, svojom kućom, svojom džamijom i IZ Ljubuški.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine