digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif
Mirnes Kovač

Mirnes Kovač

Mirnes Kovač je novinar i politički analitičar iz Sarajeva. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu, Fakultet islamskih nauka u Sarajevu, a magistrirao je međunarodne odnose na Univerzitetu Sussex u Velikoj Britaniji. Bavi se praćenjem i analizom političkih procesa u regiji Bliskog istoka i Balkana. Predavač je na SSST-u, sarajevskom univerzitetu Sarajevo School of Science and Technology. Pored prevodilačkog rada, autor je brojnih članaka i knjiga, a kao politički analitičar saradnik je Al Jazeere, Huffington Posta i drugih elektronskih i printanih medija. Član redakcije Preporoda je od 2006. godine.

Twitter

Facebook

Nakon što je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 23. maja, ove godine, usvojila Rezoluciju o Srebrenici kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, odnosno, „Međunarodni Dan refleksije i komemoracije Genocida u Srebrenici 1995”, razgovarali smo sa direktorom Memorijalnog centra Srebrenica, dr. Emirom Suljagićom, o važnim aspektima ove rezolucije, ali i o posljedicama koje će ovaj dokument Ujedinjenih nacija imati u budućnosti.

Za Preporod je govorio dr. Marko Attila Hoare, profesor na Odsjeku za političke nauke i međunarodne odnose Univerziteta “Sarajevo School of Science and Technology” (SSST) u Sarajevu

“Genocid se nikad ne desi samo tako!” (Genocide never happens out of nowhere!) - kažu učenjaci. Prema studiji Gregoryja H. Stantona, predsjednika organizacije „Genocide Watch”, a ranije profesora studija genocida na Univerzitetu “George Mason” u Arlingtonu, Virginia, (SAD) postoji deset faza genocida.

Srbiju njen sadašnji predsjednik Vučić ne vraća na Miloševićeve postavke! Zapravo, on i njegovi prethodnici, uz jedan kratkotrajni izuzetak, već tri i po decenije svim silama i sredstvima održavaju Srbiju, pa i cijeli srpski narod na temeljnim postavkama Miloševićeve politike iz 1990-ih, a ona je na prostorima bivše Jugoslavije iza sebe ostavila stotine hiljada ubijenih, milione prognanih i ogromna razaranja. Ta politika je agresivno-ekspanzionistička i nacional-šovinistička, koja istovremeno sav svoj narativ bazira na tezi o ugroženosti Srba i mantri kako je čitav svijet okrenut u zavjeru protiv srpskog roda.

Safet Oručević je bivši gradonačelnik i dogradonačelnik Mostara, u periodu od 1994. do 2002. godine; čovjek koji je u najkritičnijem periodu agresije na Mostar odlučio vratiti se u svoj grad i zajedno s ostalim patriotama konsolidirati odbranu Bosne i Hercegovine u njenom južnom regionu, a nakon okončanja rata i potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma bio je jedan od vodećih ljudi reintegracije, pomirenja i obnove Mostara. Trenutno obnaša dužnost direktora Centra za mir i multietničku saradnju - Mostar.

U ovom tekstu se istražuje na koji način se u javnom diskursu stvaraju i održavaju stereotipi o religiji. Tekst se bavi kompleksnim odnosom između religije, stereotipa i javnog prostora, ističući kako se religija često pogrešno prikazuje kao izvor nasilja i sukoba. Autor naglašava važnost pravilnog razumijevanja i interpretacije religije, kao i nužnost međureligijskog dijaloga u prevazilaženju predrasuda i stereotipa, a posebno se fokusira na ulogu medija i obrazovanja u tom procesu.

Zastupnica u Europskom parlamentu i bivša ambasadorica Bosne i Hercegovine Željana Zovko je u Evropskom parlamentu Stari most u Mostaru pokušala predstaviti kao “hrvatsku kulturnu baštinu”

Kada ovaj broj našeg lista izađe bit će tačno 40 dana od početka najnovije etape sukoba u Palestini, koja bi, po intenzitetu borbi, te dosadašnjim crnim brojkama poginulih, ranjenih i prognanih, mogla biti najteži rat od kako je zvanično otpočeo ovaj najduži moderni konflikt 1948. godine.

U novom broj Preporoda donosimo intervju s Mensurom Karadžom direktorom Uprave za pravne i administrativne poslove Rijaseta

Stranica 1 od 6

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine