digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Medresa nam je darovala snažno osjećanje unutarnje slobode

Autor: Selman Selhanović Januar 23, 2015 0

Plaketa Gazi Huserevbegove medrese, koja se tradicionalno dodjeljuje na Dan Škole 8. januara, ove je godine dodijeljena njezinim nekadašnjim svršenicima Muharemu ef. Omerdiću i Hadžemu Hajdareviću.

 

Tim povodom razgovarali smo s jednim od dobitnika Plakete- književnikom Hadžemom Hajdarevićem koji je u obraćanju na Svečanoj akademji spomenuo da je Medresa učenicima utiskivala snažno osjećanje slobode. O tome za Preporod kazuje: “Medresa nam je pomogla da razvijemo i čuvamo to snažno unutarnje osjećanje slobode naprema vanjskog svijeta, koji smo, u to vrijeme, doživljavali vrlo neprijateljskim. Jer je politički sistem bio jednopartijski, totalitaristički, jer smo, kao učenici, bili podobro marginalizirani u odnosu na svoje vršnjake u drugim srednjim školama, jer su ukupne sociopsihološke okolnosti bile mnogo drukčije od današnjih... Godila nam je ta naša unutarnja sloboda, bunt kojim smo se kadikad i razmetali, to je ono mlado doba kad se i na Smrt i na Život gledalo pomalo s visoka, kad je bilo cool, kako bi se to danas reklo, zametnuti raspravu u kafani o Bogu i o vjeri. Neki učenici i svršenici Medrese, nažalost, nisu uspjeli očuvati to unutarnje osjećanje slobode, pa ih se moglo naći u zelenim ili kojim drugim tadašnjim režimskodoušničkim “knjigama”, ali to je bio krajnje zanemariv broj.”

Prisjećajući se učeničkih dana u Medresi, u razgovoru Hajdarević nadalje kaže: “Za čovjekove ostatke života i zdravlja jako su važne dvije životne kategorije: pamćenje i sjećanje. Pamćenje je više vezano za intelekt, razum, obrazovanje, sjećanje je, primarno, vezano za emocije; zato je sjećanje uvijek konkretno i onda kad biva zamagljeno ili uzmiješano različitim natiskujućim događajima; od tih živih mozaika sjećanja moguće je napisati cijele knjige. Medresa je bila i naše produženo djetinjstvo i prostor odrastanja i samospoznavanja. Iz tog razloga često navratim u Medresu, da bih, kako bi to rekli sociopsiholozi, očuvao to svoje komunikativno sjećanje.”

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine