digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Učenje od islamskih mislilaca

Autor: Osman Amin April 15, 2015 0

Prelazeći na Ibn Rušda, nalazimo da je njegov komentar na Aristotelovu filozofiju izazvao veliko divljenje u Evropi, pa ga je Dante nazvao "Veliki komentator“. 'Dobro poznata činjenica je da su ljudi u školi u Padovi u Italiji bili sljedbenici nauke Ibn Rušda, te da je Siger de Braban bio vođa škole Ibn Rušda u Francuskoj tokom 13. stoljeća. Doktrina koja se pripisuju Ibn Rušdu nastavlja se i dalje studirati u Evropi, kako preko njegovih knjiga, tako i na sveučilištima od sredine 13. stoljeća do ranih godina 17. stoljeća.

Znanstvenici Spinozine filozofije će uvidjeti da je stav ovog židovskog filozofa prema pitanjima filozofije, religije, božanskog nadahnuća i proročanstva sličan onome Farabija i Ibn Rušda prije njega. Sigurno je Spinoza naučio nešto islamske teorije preko Maimonidesa, a posebno Ibn Rušdovu preko židovskog liječnika Josepha del Mediga, jedanog od sljedbenika Ibn Rušdove škole u 17. stoljeću.

Na kraju, moramo se pozvati na dug koji židovska filozofija duguje arapskoj filozofiji. Dovoljno je reći da Aristotelova djela nisu prevedena na hebrejski, židovski filozofi bi se morali zadovoljiti onim što su napisali muslimani kao sažetke i komentare. Zapadni učenjaci su otkrili da su židovski teolozi slijedili u stopu islamske filozofe, te da mislioci prije Maimonidesa njima duguju svoje metode i ideje u religiji. Oni su također otkrili da Vodič za zbunjene od Maimonidesa, iako pun kritika mišljenja islamskih filozofa, izvan svake sumnje pokazuje važnost islamske filozofije i njen uticaj na židovsku misao.

Međutim mi ne želimo da iko pomisli da neopravdano pokušavamo pohvaliti dostignuća muslimana, međutim činjenice koje smo ukratko predstavili, dio su onoga što su zapadni znanstvenici sami napisali, kako u srednjem vijeku tako i u naše vrijeme. Prema njihovim svjedočenjima, zapadna kultura je uveliko profitirala od materijala koji su doprinosi islamskih mislilaca.

Kada dođe vrijeme da se doktrine islamskih filozofa proučavaju kao što bi trebale, a kada njihova neobjavljena baština izađe na vidjelo, tada će se istinski moći pokazati pravo mjesto islamske filozofije u intelektualnoj baštini čovječanstva.

Islamski filozofi koje smo gore spomenuli su nam bliski, dapače oni još uvijek žive u nama. Nećemo se riješiti naše povijesti, koliko god se mi nje odricali baš kao što se čovjek ne može osloboditi svoje životne prošlosti, koliko god ju možda pokušavao zaboraviti.

                                                                                      

Prevela: Selma Bećar

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine