digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Završena ljetna škola „Islam u savremenom svijetu“

Autor: Dželil Nesimović Septembar 07, 2015 0

Završena ljetna škola „Islam u savremenom svijetu“ (in Contemporary World)

 

U organizaciji Centra za napredne studije, ove godine je u Podgorici i Sarajevu održana peta po redu ljetna škola „Islam u savremenom svijetu“. Učesnici su bili studenti dodiplomskog i postdiplomskog studija iz balkanskih zemalja te po nekoliko učesnika iz Turske. Predavanja na engleskom jeziku iz različitih disciplina održali su prof. dr. Fikret Karčić, prof. dr. Ferid Muhić, dr. Ahmet Alibašić, dr. Dževada Šuško, dr. Mirza Sarajkić, dr. Harun Karčić, Omer Kajoshaj, Muhamed Jusić i Kathleen Roche-Nagi.

U sedmodnevnom programu ljetne škole obrađena su ključna pitanja savremene islamske misli, historijski presjek balkanskih muslimanskih zajednica, islamskoj kulturi općenito kao i polozaju mladih u zemljama iz kojih dolaze učesnici. Takođe, učesnici su mogli usvojiti osnovna znanja iz komunikologije i predbračnog obrazovanja. Program je sadržavao i posjetu Islamskom kulturnom centru u Baru kao i posebnu posjetu Srebrenici, odnosno Memorijalnom centru Potočari.

Predavanja u Podgorici su održana u Medresi „Sultan Fatih“ pod pokroviteljstvom Centra za međukulturno razumijevanje „Horizonti“, dok je u Sarajevu vrstan domaćin bio Centar za lično i profesionalno usavršavanje CLPU. Partner u realizaciji ovog uspješnog projekta bio je i Centar za dijalog – Vesatijja.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine