digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Koca: Naše su majke prvi učitelji mekama

Autor: Bajro PERVA Septembar 09, 2015 0

"Vrlo je važno da imami, muezzini imaju lijepe i djelotvorne glasove i mekame", kaže dr. Fatih Koca, jedan od najpoznatijih profesora mekama i izvođača ilahija u Turskoj

 

 Povod za naš razgovor sa prof. dr. Fatihom Kocom (Kodžom) bio je završetak prvog specijalističkog kursa mekama za dvadesetak bh imama. Na pitanje koliko je zadovoljan polaznicima kursa kojima je predavao, odgovorio je:

Prof. dr. Fatih Koca: Odmah sam uočio da u svom karakteru i u svojim genima nose talenat za islamsku, tesavvufsku duhovnu muziku. Kad sam ih podučavao oni su za nekoliko minuta znali usvojiti gradivo. Oni to rade sa jednim velikim zadovoljstvom. To sam shvatio i iz ovog: kod nas ima ušak mekam u kojem ima jedan tonalitet SI, a njega ne može izvesti niko ko nije musliman. Bosanski imami odmah su ga usvojili. Normalno ga uče. To je dokaz da ga imaju u genima. Prema tome, moje podučavanje njih bilo je vrlo lahko i nije iziskivalo probleme.

Koliko je po Vama bitno da jedan imam koji redovno obnaša tu časnu dužnost ima lijep mekam?

Prof. dr. Fatih Koca: Ako pogledamo život Muhammeda, a. s, uvjerit ćemo se da je on pridavao veliku pažnju ljudima koji su muezinili, imamili. Ako to razumijemo, onda ćemo shvatiti da je mekam veoma važan. Allahov Poslanik je govorio i svojom praksom pokazivao da je vrlo važno da imami, muezzini imaju lijepe i djelotvorne glasove i mekame. To su odabrani ljudi.

 

U kojoj starosnoj dobi bi ponajviše trebalo raditi na mekamu?

Prof. dr. Fatih Koca: Ako neko želi da nauči mekame, treba da, dok je još u stomaku svoje majke, sluša mekame koje uči njegova majka. Jedan od razloga što volimo mekame je i taj što su naše majke dok su nas nosile u svojim utrobama slušale mekame ezana, ilahija, Kur'ana časnog. Sa djetetom od nekih desetak godina treba se ozbiljno pozabaviti u poučavanju mekama.

Možete li nam istaći još neka imena profesora i nosilaca mekama iz Turske?

Prof. dr. Fatih Koca: Mi na našim univerzitetima imamo vrlo važne profesore kiraeta i mekama. Jedan od njih je prod. dr. Ruhi Kalender, prof. dr. Nuri Ozdžan, prof. dr. Ahmed Haka Turabi, prof. dr. Ahmed Čakar. Osim ovih univerzitetskih profesora tu su i Hadi Duran, Mehmet Kemiksis, Ahmet Ozhan, Ismail Džošar. Mogao bih nabrojati još mnogo imena...

Kako komentirate da kod vas muftije i drugi visoki vjerski dostojanstvenici jedva čekaju da muezzine u našim džamijama?

Prof. dr. Fatih Koca: Na ovo pitanje mogu odgovoriti i onim što sam već rekao. Svi profesori na univerzitetima, sve muftije, svi imami, muallimi, svi oni još na studiju preferiraju duhovnu muziku. Svi oni koji imaju radne zadatke u Dijanetu i koji god nose džubu i ahmediju mogu da uče i ezane, i da muezzine.

Nošeni ljubavlju prema islamu, te hadisom da će na Kijametskom danu najduži vratovi biti kod muezzina, ljudi koji su mezinili, naši muftije, univerzitetski profesori, imami, utrkuju se ko će prije biti muezzin. I još nešto, svi oni koji muezzine, a sve što čuje taj glas muezzina, i biljke i životinje, svi će svjedočiti da je on muezzinio. Prema tome, sevab od učenja ezana oni hoće da uzmu za sebe. Zato se takmiče ko će prije muezziniti.

Izdali ste 16 albuma islamske duhovne muzike. Jeste li na njima samo solist ili možda i autor teksta, muzike, aranžmana?

Prof. dr. Fatih Koca: Ima i onih kompozicija čiji sam ja autor i teksta, i muzike, i aranžmana. Međutim, svi mi najviše uzimamo od velikih, kao što je Junus Emre i drugi. Posljednjih godina napisao sam jednu vrlo popularnu ilahiju koja se zove Bismillah. Ona je veoma popularna kako u Turskoj tako i izvan nje. Sad u ramazanu, ako Bog da, bit će pušten spot koji sam uradio za ovu ilahiju. Osnovna poruka te ilahije je da mi svaki posao radimo s Bismillom, da gdje god putujemo, putujemo s bismillom. Također, u ovom ramazanu izdajem novi album. Još mu nismo dali ime. Fotografije za naslovnicu albuma uradio sam ovdje u Sarajevu.

 

Planiram snimati ilahije i na bosanskom jeziku

Kad možemo očekivati neku ilahiju ili kasidu na bosanskom jeziku?

Prof. dr. Fatih Koca: Bio sam sretan i zadovoljan kad sam na kursu primijetio da vaši imami koju god ilahiju proučim na turskom oni je znaju i na bosanskom jeziku.To me fasciniralo. Ja, ako Bog da, definitivno planiram da makar jednu ilahiju komponiram na bosanskom jeziku. Možda čak i u ovom ramazanu.

Svirate više instrumenata? Koji od njih Vam je nekako najbliži?

Prof. dr. Fatih Koca: Profesionalno sviram jedino naj. I on mi je, dakako, najdraži. Sviram i ud.

Možete li nam predstaviti vaš grad Amasiju?

Prof. dr. Fatih Koca: Moj grad Amasija dosta sliči na Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Amasija je stara oko 8000 godina. Ona je kroz stoljeća bila jedan od strateški važnih gradova. U nju su i sultani slali svoju djecu da tamo uče školu.

 

Dr. Fatih Koca rođen je 1971. u Amasiji u Turskoj. Osnovnu školu, hifz Kur'ana časnog i medresu za imama i hatiba završio je u rodnom gradu. Po završetku medrese, 1993. godine, odlazi u Ankaru i u jednoj džamiji obavlja imamsku dužnost. Godinu dana kasnije upisuje se i na fakultet islamskih nauka u Ankari. Uporedo je radio kao imam i studirao. Godine 1999. diplomirao je na fakultetu islamskih nauka. Potom je položio stručne ispite i godinu dana radio kao pripravnik u Muftijstvu. Budući da je rastao uz duhovnu muziku, poslije završenog fakulteta počeo se aktivnije njome baviti. Želja mu je bila da bude profesor duhovne muzike. Upisao se na katedru duhovne muzike i mekama. Imao je želju da svira naj. Godinu dana kasnije, 2000., zaposlio se na katedri duhovne muzike i mekama na Islamskom fakultetu u Ankari da bi, 2004., magistrirao na temu Ahmet Hatipoglu i njegovo djelo. Prošle, 2013. godine doktorirao je na Univerzitetu u Sivasu. Tema njegovog doktorskog rada bila je: Salle i salavati u Turskoj sa posebnim osvrtom na Anadoliju. Prvi put je neko istraživao sve načine učenja salle i salavata i za sve njih napisao note i objavio. Od malih nogu svira naj i prvi svoj album izdao je 1998. godine. Do sada je objavio 16 albuma na kojima je nastupao sam ili sa horovima. Već petnaestak godina na turskim televizijama izvođač je duhovne islamske muzike. Za to vrijeme u tridesetak zemalja svijeta održao je preko 300 koncerata. U BiH prvi put je došao 2010. Tada je imo koncert na manifestaciji Ajvatovici. Na prvom programu TRT 1 glavni je izvođač islamske duhovne muzike. Na inicijativu Dijaneta prvi put je od 1500 osoba izabrao 40 učača i formirao hor koji nastupa ispred Dijaneta. U tom horu je i dirigent, i solista, i muzičar, i vođa. Od 2003. po svim muftijstvima imamima održava kurseve mekama, lijepog učenja Kur'ana, ilahija, mevluda, sufijske muzike. Na njega je pala i dužnost da održava kurs pet različitih mekama za pet namaza. Sretan je zbog toga.

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine