digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

„Sufara izazov“: Za mjesec dana 18 djevojaka i žena naučilo sufaru!

Autor: Nedim Botić Septembar 08, 2015 0

Amina Mujela, svršenica Karađoz-begove medrese iz Mostara i studentica FIN-a, je autorica projekta „Izazov: Naučite sufaru za mjesec dana“ u sklopu kojeg je tokom mjeseca avgusta arapsko i kur'ansko pismo naučilo 18 djevojaka i žena.

Projekat je izveden u sklopu EKC „Tesnim“ iz Sarajeva, a radi se o kursu u kojem 'izazivamo' kandidate da u roku od mjesec dana intenzivnog učenja savladaju arapska slova. Sam program je uključivao multimedijalne prezentacije, vježbe izgovora i čitanja, vježbe pisanja harfova te ponavljanje i utvrđivanje gradiva.

Polaznice programa su bile podijeljene u dvije grupe u terminima ponedjeljkom, srijedom i petkom, u 15:00 jedna grupa, i u 16:30 druga grupa. Za dodatne informacije su se mogle predavačici obratiti u bilo koje vrijeme, tako da su po potrebi ostajale i poslije časova da bi nadoknadile eventualno propušteno gradivo.

Sljedeće kandidatkinje su uspjele položiti i završiti cijeli kurs arapskog pisma:

Alma Hodžić, Nermina Hadžiomerović, Neira Jelačić, Nejra Bajić, Selma Zukić, Alma Glamoč, Anesa Smailhodžić, Amajla Kadić, Esma Brajlović, Dženana Aljović, Aida Hasović, Aida Rašitović, Emina Džinić, Džana Džinić, Amina Smajević, Elvira Balbozan, Edina Kučuk, Zlata Ramić i Ljudmila Babić.

Na kraju kursa, polaznicama su podijeljene diplome i primjerci Kur'ana kao prigodan poklon novim učačima Kur'ana.

„Ovaj projekat je bio izazov i za mene kao predavača, a ne samo za polaznice. Kako u kratkom roku na najlakši način objasniti dvadesetak žena i djevojaka da možemo uspjeti, da to nije teško kao što izgleda, da će se jezik 'slomiti', i da im samo treba vremena i vježbe da zvuče kao pravi učači? 

Kad smo tek počele, mislila sam da ćemo ovaj izazov morati nastaviti i u septembru, i da je mnogima od njih ovaj tempo jednostavno previše. Međutim, došavši do "Mima" i njegovog skrivanja, umjesto da se utope u moru harfova, ne znajući ni gdje početi ni gdje završiti, šta pročitati prvo a šta drugo, to su bile potpuno nove osobe.

I tako, malo po malo, od prve fethe na elifu, do zadnje tačke na gajnu, postasmo bogate za novih 18 učača Kur'ana, novih 18 žena koje su u srce posijale sjeme Kur'ana.“, istakla je predavačica Amina Mujela.

Muallima Amina Mujela je ljubav prema podučavanju Kur'ana naslijedila od svog muhaffiza i profesora iz medrese, kurra hafiza Armina Abaze. Prva iskustva u radu s djecom i omladinom je stekla u Centru za učenje Kur'ana u Mostaru gdje je pred njom arapsko pismo naučilo 30 djece i žena. Nakon dolaska u Sarajevo, pored studiranja i bračnih obaveza, pronašla je vremena za podučavanje sufari i tedžvidu u sklopu UG „Bistri Izvor“ te EKC „Tesnim“ koji pruža mogućnost studentima da svoje znanje pretoče u praksu. Pored Amine, na kursevima sufare i tedžvida u „Tesnimu“ je angažovana i Hadžera Bećoja-Šogolj, takođe svršenica Karađoz-begove medrese i FIN-a u Sarajevu.

„Mislim da nema većeg zadovoljstva za nekog profesora od toga da vidi svoga učenika uspješnog u bilo kojoj oblasti, a posebno u onome čemu ga je lično podučavao. Stoga sam ja posebno ponosan ovih dana na Aminu Mujelu koja se još kao učenica izdvajala od drugih učenika po ozbiljnosti, marljivosti, oštroumnosti i pedantnosti. Zbog tih njenih kvaliteta bila je angažovana kao maturantica u Centru za učenje Kur'ana, u ženskom odjelu. I već je tada pokazala koliko je nadarena za odgojno-obrazovni rad, posebno za rad s malom djecom.

Nadam se da su ovi rezultati i uspjesi koje Amina ostvaruje, posebno na polju podučavanja Kur'anu samo početak njene uspješne karijere, da će vrlo brzo izrasti u izuzetno kvalitetnog i uzoritog učitelja i odgajatelja kakav je nasušno potreban našoj vjerskoj, ali svakako i široj vjerskoj zajednici, te da će svojim zalaganjem i trudom pomoći širenju kur'anske pismenosti među našim narodom.“, istakao je kurra hafiz Armin Abaza.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine