digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Zenica: Međureligijska manifestacija "Duh Asiza"

Autor: Oktobar 21, 2016 0

Međureligijsko vijeće BiH  zenička podružnica (Odbor za međureligijsku suradnju u Zenici)  organizira 25.10. (utorak) 2016. godine,  5. Međureligijsku manifestaciju "Duh Asiza" u Zenici. Manifestacija će se održati u crkvi sv. Ilije Proroka (nacionalni spomenik kulture) u 19:00 časova.

Ovo je peta godina za redom kako predstavnici svih religijskih zajednica i crkava Zenice ali i brojnih drugih okolnih gradova,  zajedno dolaze na jedno mjesto kako bi uz pjesmu i molitvu uputili poruke mira i dijaloga u BiH. U program će učestvovati, hor “Sejfullah” iz Konjica, hor Bogoslovije “Sveti Petar Dabrobosanski” iz Foče, zbor Katoličkog Bogoslovnog Fakulteta iz Sarajeva, Ansambl Jevrejske zajednice BiH i zenička grupa “Novo Nebo”. I ove godine bit će uručena godišnja nagrada Odbora za međureligijsku saradnju “Zenička povelja mira”, koja se tradicionalno dodjeljuje na Manifestaciji “Duh Asiza” za pojedince koji su u protekloj godini doprinosili razvoju međureligijskog dijaloga. Na 8. Redovnoj sjednici jednoglasno je donesena odluka da laureat za ovogodišnju “Zeničku povelju mira” bude mr.sci. Jakub-ef. Salkica, glavni zenički imam.

Najavljeni su gosti iz brojnih gradova BiH, Trebinja, Goražda, Žepča, Pala, Istočnog Sarajeva, Sokoca, Sarajeva, Travnika, Livna, Foče, Tuzle, Banja Luke, Doboja i Zavidovića. Također pozvani su predstavnici Ambasada: SAD, Hrvatske, Vatikana, Srbije, Turske i Rusije. Potvrdili su svoj dolazak, delegacija Ambasade SADa, glavni savjetnik apostolskog nuncija u BiH (amabasadora Vatikana) te delegacije Misije OSCE-a u BiH.

Dolazak je potvrdio i predsjedik Jevrejske zajednice BiH, Nj. E. Jakob Finci i mnogi zvaničnici Grada i Kantona.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine