digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Historijski dan: Predstavnici vjerskih zajednica obišli mjesta stradanja

Autor: Nedim Botić April 25, 2017 0

Delegacije četiri vjerske zajednice, predvođene visokim vjerskim liderima, su 24. aprila 2017. posjetile mjesta stradanja Bošnjaka, Srba, Hrvata i Jevreja diljem naše domovine, kao vid odavanja počasti nevino stradalim.

Zajednički obilazak je organiziralo Međureligijsko vijeće sa ciljem skretanja pažnje na neophodnost poštovanja svih žrtava, bez obzira na njihovu vjersku i nacionalnu pripadnost.

U delegaciji su bili zamjenik reisu-l-uleme IZ u BiH Husejin-ef. Smajić, episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i predsjednik Jevrejske opštine u Sarajevu Boris Kožemjakin. Oni su odvojeno predvodili molitve na lokalitetima Kazani kod Sarajeva, Križančevo Selo i Kruščica u opštini Vitez, te Korićanske stijene u opštini Skender Vakuf. Mjesta stradanja je obišla i ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac.

Ovo je prvi put nakon rata u Bosni i Hercegovini da su predstavnici četiri vjerske zajednice zajedno obišli stratišta Bošnjaka, Srba, Hrvata i Jevreja i odali počast svim žrtvama.

Delegacije su prvo obišle Kazane, jamu na planini Trebević, gdje je 1992. i 1993. godine ubijen još uvijek nepoznat broj ljudi, većinom Srba. Put je nastavljen do Križančevog Sela u Vitezu, gdje su u decembru 1993. pripadnici Armije RBiH usmrtili više od 70 vojnika Hrvatskog vijeća odbrane i civila.

Odata je počast i žrtvama u selu Kruščica, gdje se tokom Drugog svjetskog rata nalazio koncentracioni logor u koji su zatvarani Jevreji, Srbi i druge žrtve nacističkog režima. Obilazak je završen na Korićanskim stijenama na Vlašiću, mjestu gdje su u augustu 1992. pripadnici policije iz Prijedora usmrtili veliki broj Bošnjaka. Na tom stratištu je strijeljano oko 200 muškaraca, logoraša, koji su prethodno bili zatvoreni u prijedorskim logorima, nakon čega su tijela logoraša padala u ponor dubok preko 300 metara. Masakr na Korićanskim stijenama preživjelo je 12 osoba čija su svjedočenja omogućila da se dio odgovornih procesuira i kazni. Sve žrtve ovog zločina još uvijek nisu pronađene.

Nakon odavanja počasti žrtvama, održan je sastanak čelnika Međureligijskog vijeća i ministrice Borovac, na kojem je razgovarano o mogućnostima intenziviranja saradnje naročito na planu zajedničkog djelovanja radi postizanja većeg stepena razumijevanja kao i vraćanja povjerenja među narodima u BiH, a što je osnov za sigurnu i stabilnu budućnost svih u našoj zemlji.

„Mi hoćemo da kažemo da je žrtva – žrtva. Hoćemo da joj iskažemo naše vjerničko poštovanje, upravo kako to svaka od Božijih knjiga nalaže, onima koji imaju uvjerenje da na ovom svijetu vrijedi živjeti po dobru, po pravdi, i da jedino na takav način možemo se pojaviti na Budući svijet, sa nadom da će nam biti bolje u susretu sa našim Stvoriteljem, istakao je zamjenik reisu-l-uleme Husejin ef. Smajić. On je ukazao na kur'anski princip nadmetanja u dobročinstvu a ne u činjenju loših i naglasio da unatoč minulim zlim vremenima i počinjenim zločinima „mi kao vjernici moramo vjerovati u bolju budućnost i moliti Svevišnjeg Boga da se zlo više nikada ne ponovi u ovoj lijepoj zemlji“, istakao je mr. Husein-ef. Smajić, zamjenik reisu-l-uleme IZ.

„Danas se desilo nešto najvažnije što mi se čini u novijoj historiji Bosne i Hercegovine,  a to je da smo se svi poklonili svim žrtvama, na ova četiri mjesta, a simbolično i na svim drugim mjestima gdje su žrtve pale od ruku zločinaca. Željeli smo da pokažemo put kojim treba da idemo, a to je put praštanja i put poštovanja drugoga. Ako to ne budemo imali, nećemo moći očekivati da nas iko poštuje. Naš put je bio praćen molitvom, i tišinom. Mi smo zahvalni što je sa nama na put išla i gospođa ministarka Borovac sa svojim saradnicima, koja je u takvom ministarstvu, i koja očigledno da želi da bude sa nama. Zahvalni smo svim međunarodnim organizacijama koje su podržale ovaj projekat. Naš put je bio put molitve i tišine, put poštovanja i sjećanja, put pouke, prije svega nama koji smo išli na njega, ali i svima onima koje mi predstavljamo, učimo i sa kojima se zajedno molimo.“, izjavio je vladika Grigorije, predsjedavajući Međureligijskog vijeća u BiH.

„Rekla bih da je ovo historijski dan za Bosnu i Hercegovinu. Priznanje, osuda, sjećanje na nevine žrtve stradanja u ratovima koji su iza nas, pokazuju da je potrebno da radimo na pomirenju, suživotu, da prije svega, stvaramo uslove u Bosni i Hercegovini za priznavanje svih onih koji su nevino stradali.“, izjavila je Semiha Borovac, ministrica za izbjeglice i raseljena lica BiH.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine