digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Bihać: Izložba ratnih dokumenata

Autor: H. Nesimović Novembar 04, 2016 0

U izložbenoj sali Kulturnog centra u Bihaću, 18. oktobra, uz prisustvo velikog broja građana, otvorena je izložba ratnih dokumenata pod nazivom “Dokumenti i sjećanja” autora generala Fadila Hasanagića i arhiviste Huseina Hadžića.  Njeni organizatori su bili Arhiv Unsko-sanskog kantona i Kantonalna i univerzitetska biblioteka.

Ovaj značajan događaj upriličen je u okviru obilježavanja 24- godišnjice od osnivanja V korpusa Armije R Bosne i Hercegovine. Postavka izložbe obuhvata zbirku dokumenata iz perioda od 1991. do 1995. godine, koji jasno govore o namjerama, planovima i ciljevima agresora sa istoka i zapada na Bosnu i Hercegovinu s posebnim akcentom na okrug Bihać. Ona argumentovano razobličuje i razjašnjava pozadinu formiranja tzv. Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, te podastire pisane materijale iz kojih se vidi umiješanost vođa iz Beograda i Zagreba, kao i sluganski odnos izdajničke tvorevine Fikreta Abdića. Izložba uglavnom sadrži odluke, naredbe, platforme, rješenja, ukaze, sporazume, izvještaje sa ratnih linija, biltene i dr. do čega su borci V korpusa najčešće dolazili zaposjedanjem neprijateljskih položaja.

O izložbi, motivima njenog organizovanja, govorili su autori general Fadil Hasanagić i arhivista Husein Hadžić. Istakli su kako je ona svjedočanstvo  okrutnosti i zločinačkih namjera neprijatelja prema Bošnjacima, Bosni i Hercegovini, odnosno da je cilj njenog postavljanja podsjećanje na sve što se proživjelo uoči i u toku agresije na BiH.

Izložbu je proglasio otvorenom ministar finansija u Vladi USK-a Salih Dedić, čestitajući organizatoru i autorima što su označavanje godišnjice V korpusa učinili potpunijim.

                                                               

DSC04442 Prisutni na otvaranju izložbe ratnih dokumenata

                                                               

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine