digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

„Vikend u Karađoz-begovoj medresi“ okupio 165 učesnika

Autor: April 19, 2017 0

Karađoz-begova medresa je i ove godine, 15. i 16. aprila, priredila manifestaciju „Vikend u Medresi“. Manifestacija je održana po četvrti put, a okupila je učenike završnih razreda osnovnih škola Hercegovačko-neretvanskog, ali i drugih kantona

 


Cilj manifestacije je da se učenici devetih razreda osnovnih škola upoznaju sa radom i djelovanjem Karađoz-begove medrese i da uvide da im je Medresa blizu, a nikako daleka i strana. Ovogodišnja manifestacija okupila je 165 učesnika koji su u toku dana vikenda u Karađoz-begovoj medresi prošli određene radionice i sadržaje koje su im organizatori ponudili. Bili su to edukativni, vjerski, kulturni, sportski i drugi sadržaji, u kojima su učesnici manifestacije istinski uživali, kako su i sami istakli u evaluacijskim listovima.

Učesnici su se imali priliku upoznati i sa učenicima Medrese, koji su im bili domaćini, a koji su vrijedno radili da svaki trenutak njihovog boravka u Karađoz-begovoj medresi protekne u lijepoj i ugodnoj atmosferi. Manifestaciju „Vikend u Medresi“ zvanično je proglasio otvorenom prof. hfz. Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese, a poruku učesnicima iskazao je maturant Agan Hamzakadić, predsjednik Vijeća učenika.

Kroz radionicu upoznavanja, koju su vodili profesori Saudina Šehić-Tulek, Ilhama Puce-Hondo, Harisa Ćukle i Anel Dokara, predavanje o „Nadnaravnosti Kur'ana“, koje je održala mr. hfz. Lejla Boškailo-Obradović, predavanje o Kur'anu prof. kurra-hafiza Armina Abaze, promociju „Mimara“, lista učenika Karađoz-begove medrese, promociju albuma „Svjedoci Istine“, Hora Karađoz-begove medrese, promociju uspjeha sa takmičenja i predstavljanja vannastavnih aktivnosti Medrese, gostovanje u radijskoj emisiji Radija „Divan“ – online radija Karađoz-begove medrese, koju je realizovao profesor Meadin Mrndžić, eksperimente iz hemije, biologije, fizike, u realizaciji profesora Emine Vujinović-Mehremić, Aldina Boškaila, Sanje Kapetanović, sportske igre koje su predvodili profesori Sanja Bajgorić i Ernad Čajdin, Access radionicu sa profesoricama Lejlom Moćević-Mezit i Merjem Muratović-Šuta, druženje sa diplomantima Karađoz-begove medrese Salmirom Kaplanom, hfz. Zekijom Krvavac i Mirzom Bašićem, pisanje kaligrafskih radova od strane učenica Lejle Sinanović i Fatime Cikotić, učesnici su imali priliku spoznati šta Karađoz-begova medresa znači za njene učenike, diplomante, društvo i zajednicu u cjelini, ali i šta može predstavljati njima, ako po završetku osnovnog školovanja njihov izbor kao srednjoškolski put upravo bude ova – najstarija odgojno-obrazovna ustanova u Hercegovini.

Subotnje večer bilo je predviđeno za „Večer talenata u Karađoz-begovoj medresi“, a tokom programa takmičari su se predstavili kroz učenje Kur'ana, ilahija i kasida i sl.

Najboljima su proglašeni:
1.    mjesto Semira Hodžić, Livno
2.    mjesto Ensar Jelovac, Mostar
3.    mjesto Sara Mezit, Mostar

Pobjednicima su dodjeljene vrijedne nagrade.

U sklopu manifestacije Karađoz-begova medresa je raspisala i nagradu za najbolji selfie koji će učesnici manifestacije uraditi zajedno sa svojim domaćinima, a kroz koji će promovisati jedan od segmenata rada Medrese.

Nagrade su osvojili:

1.    mjesto ekipa čiji je domaćin bio maturant Nedim Hondo,
2.    mjesto ekipa čiji je domaćin bila maturantica Lejla Mujakić,
3.    mjesto ekipa čiji je domaćin bio Merzuk Bećirović, učenik drugog razreda.

Dio nedjeljnog dana učesnici su proveli u Stocu, na edukativnoj ekskurziji, u pratnji profesora Elmedina Ljeve, Anela Dokare, Emine Vujinović-Mehremić i Saudine Šehić-Tulek.

Manifestacija je završena dodjeljivanjem zahvalnica učesnicima i hair-dovom, koju je proučio profesor Muharem Hadžić, profesor arapskog jezika, a čiji je sin bio jedan od učesnika manifestacije. Svečanom zatvaranju prisustvovala je i Alma Hadžić, glavna i odgovorna urednica programa Radija „BIR“ – radija koji je bio medijski pokrovitelj manifestacije.

Manifestacija je uspješno realizovana zahvaljujući vjeroučiteljima, imamima i muallimima samih učesnika, te direktorima osnovnih škola,  koji su se angažovali oko odabira svojih učenika, a koji su bili dio ovog značajnog projekta za Karađoz-begovu medresu.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine