digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

FIN: Hafiza Čakić novi magistar islamskih nauka

Autor: Oktobar 23, 2017 0

Dana 16. 10. 2017. na Fakultetu islamskih nauka magistrirala je hfz. Nermina Čakić na Katedri akaida na temu „Analiza tekstova okultnog sadržaja objavljenih u časopisu Treće oko“.

Komisija u sastavu prof. dr. Rešid Hafizović (član), prof. dr. Adnan Silajdžić (predsjednik Komisije) i doc. dr. Samir Beglerović (mentor, član) su ocjenili rad hfz. Nermine uspješnim, i pohvalili njen pristup, strukturu rada te naglasili da magistarski rad nadilazi okvire istog. Komisija je posebno istakla da je rad na ovu temu pionirsko djelo i do sada niko nije ozbiljno i sa naučne strane obradio navedenu oblast.

Okultizam se u našem savremenom dobu, između ostalog, ispoljava kroz okultne redove, astrologiju, numerologiju, satanizam, tarot, hiromantiju, spiritizam, parapsihologiju, liječenje biopoljem, astralna putovanja, vradžbine i različite vidove magije. Dio je mnogo šireg pravca i interesa za sve oblike nove religioznosti, nove religije koja odbacuju institucionaliziranu religiju promičući duhovnost sastavljenu od raznovrsnih praksi i učenja. Okultno je danas izišlo iz kruga pojedinačnog interesovanja i postalo masovna pojava putem koje ljudi tragaju za duhovnim ispunjenjem, religijskim identitetom, srećom, životnim zadovoljstvom i rješenjem svojih problema. Na sve ove pojave, njihove uzroke i posljedice koje ostavljaju na tradicionalnu religiju i društvo općenito, pokušalo se ukazati i donekle dati odgovarujući odgovor putem pomenutog magistarskog rada.

Hfz. Nermina Čakić rođena je 1990. Godine u Novom Travniku. Završila je Elči Ibrahim – pašinu medresu u Travniku gdje je tokom školovanja završila hifz Časnog Kur'ana. Ona je prvi ženski hafiz medrese u Travniku. Poslije toga upisuje se na studij teologije na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu kojeg završava 2014. godine. Magistarski studij teologije na istom fakultetu upisuje 2015. godine kojeg završava odbranom teze. Trenutno obavlja posao profesorice kiraeta u Elči Ibrahim – pašinoj medresi. Hfz. Nermina je na posljednjim lokalnim izborima u BiH izabrana u općinsko vijeće Novog Travnika i tako postala prva hafiza izabrana na takvu poziciju i prva pokrivena žena u Novom Travniku koja je izabrana na to mjesto.

Nermin Čakić

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine