digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Roditeljski emanet: U Allahovom Poslaniku imate divan uzor

Autor: Hakija Kanurić April 17, 2020 0

Kako prevenirati pojavu ružnih navika kod djece, kao što su laganje, vulgaran govor, krađa, pušenje i sl.? Kako ih liječiti ako se pojave? Kako motivirati djecu da čitaju? Na koji način otkriti talente kod djece? Dijete ne obavlja namaz, kako taj problem riješiti? Kako izgraditi samopouzdanje kod djece, osobinu hrabrosti, plemenitosti i sl.? Da li uočavamo vlastite greške u odgoju i da li znamo kako ih sanirati?

U Allahovom Poslaniku imate divan uzor

Uspostaviti ravnotežu između surovosti i popustljivosti u odgoju djece pravo je umijeće. Kada dijete učini grešku i ponaša se loše, odgovoran roditelj neće iskaliti svoj gnjev i ispoljiti ljutnju, niti će biti indolentan i ne činiti ništa da dijete usmjeri i pouči. Dobar odgajatelj, bez srdžbe, navest će dijete da preispita svoj postupak i shvati da je ukrivu. Pogledajmo kako je najbolji odgajatelj i najljepši uzor, Allahov miljenik Muhammed, a.s., odgajao svoje ashabe. Jedne prilike prilazi mu jedan mladić i traži nešto sasvim neobično. Rekao je: „Allahov Poslaniče, dozvoli mi blud!“ Ashabi, koji su se tu zadesili, čuvši ga kako se obraća Allahovom Poslaniku, a.s., i šta od njega traži, uznemiriše se i počeše ga ušutkivati, ali plemeniti Poslanik, a.s., postupa sasvim neočekivano. Govori mu: „Priđi!“ Kada je mladić sjeo pored Poslanika, počeo ga je zapitkivati: Da li bi ti volio da tvoja majka čini blud? Tvoja kćerka? Tvoja sestra? Tvoja tetka? On bi svaki put odgovarao: „Tako mi Allaha, ne bih to volio, Allahov Poslaniče!“ Kada je Poslanik, a.s., završio s pitanjima stavio je svoju mubarek ruku na njegova prsa i uputio Allahu dovu riječima: „Allahu, oprosti mu grijehe, očisti njegovo srce i zaštiti ga od bluda!“ Nakon toga, blud mu je postao nešto najprezrenije. (Ahmed, br. 22211.)

Želim podržati naučni rad.

Molba ovog mladića bila je neumjesna, iritirala je prisutne uz Allahovog Poslanika, a.s., tako da su pokušali odvratiti ga i ušutkati, ali pored toga Poslanik traži od mladića da mu se približi. To nam ukazuje na značaj razdaljine među sagovornicima. Neposredna bliskost i mala razdaljina osiguravaju prikladnu atmosferu za blizak razgovor, dok je velika razdaljina prikladna samo za izdavanje naredbi i davanje instrukcija. U ovom događaju pažnju privlači i to da Allahov Poslanik, a.s., nije citirao ajete o zabrani bluda, niti je o tome govorio, jer mladiću nije nepoznato da je blud haram i zbog toga traži od Poslanika da mu to iznimno dozvoli. Poslanik, a.s., savjetujući ovog mladića poziva se na društveno prihvaćenu normu, da nijedan čovjek ne želi da se ukalja čast njegove majke, kćerke ili sestre. Islam uči svoje sljedbenike da drugima žele upravo ono što žele sami sebi, te ako ti ne voliš da se naruši tvoja čast, isto tako, ni drugi ljudi ne vole da se njihova čast naruši, pa im to nemoj činiti.

Plodonosan savjet

Pored tjelesne bliskosti i smirenog govora, da bi savjet urodio plodom potreban je uvod i psihička priprema. Prije nego što djetetu daš savjet pripremi ga i omogući mu da savjet lakše prihvati. Ta priprema može biti obična pohvala kroz ukazivanje na neke pozitivne osobine djeteta, ili jednostavno, osloviti ga njemu dragim imenom. Uzmimo još jedan primjer iz života Allahovog Poslanika, a.s., najboljeg učitelja. Omer b. Seleme, r.a., kazuje kako je, dok je dječak bio, objedovao sa Allahovim Poslanikom, a.s., i spominje kako mu je ruka kružila sofrom jedući ispred sebe i ispred drugih, pa mu Poslanik, a.s., reče: „Momče, spomeni Allahovo ime, jedi svojom desnom rukom i jedi ispred sebe!“ (Buhari, br. 5376 i Muslim, br. 2022.) Na početku se Poslanik, a.s., obraća ovom dječaku riječju „Momče“, što je njemu, dječaku koji još nije stasao u momka, drag naziv, a to je uvertira pouci koja slijedi. Potom mu je, smireno i bez srdžbe, rekao da prije jela spomene Allahovo ime, da jede svojom desnom rukom i da jede ispred sebe. Omer b. Seleme kazao je: „Od tada, to je bio moj bonton pri jelu.“

Potražite Preporod aplikaciju za android i iOS uređanje. Instalirajte odmah i uživajte u sadržaju. 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine