digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Podijelite teret sa svojim radnicima, pa će Allah upotpuniti Svoj bereket u vašim imecima

Dio iz ramazanske hutbe reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića održanoj u Begovoj džamiji 

Osvrnuvši se na pitanje ekonomije u aktuelnom vanrednom stanju reisu-l-ulema je apelirao na sve imućne muslimane, koji imaju poslove, da povedu računa o dvije kategorije ljudi: o radnicima i njihovim porodicama i o pravu siromaha u njihovom imetku. „Allah je imućne muslimane pomenuo u Svojoj Knjizi, kada je rekao: 'Oni u čijim imecima su određena (propisana) prava: za onoga koji traži opskrbu (radnika) i siromaha'. (El-Me'aridž, 24.) Apelujem na njih da sačuvaju što više radnih mjesta, da se potrude iznaći nove mogućnosti u kreiranju poslova kako bi pomogli radnicima. Umjesto da razmišljaju o otkazima neka razmisle o organizaciji novih poslova. Sačuvajmo ljude na okupu, jer je čovjek vredniji od zlata. Zapamtimo, sve na ovom svijetu ima vrijednost po čovjeku; bez njega sve je bezvrijedno. Podijelite teret sa svojim radnicima, pa će Allah upotpuniti Svoj bereket u vašim imecima. Sada je vašem imetku potrebnija hajirli dova radnika i siromaha nego profit“, kazao je reisu-l-ulema.

Zekat u vremenima krize i nepogode

Govoreći o važnosti zekata, brizi o odgojno-obrazovnim ustanovama te socijalno ugroženim kategorijama reisu-l-ulema je kazao: „Također, obraćam se imućnim muslimanima i muslimankama, svim postačima koji posjeduju propisani minimum imetka (nisaba), da izdvoje zekat i sadekatul-fitr u danima ramazana. Naša dobra ulema, naši prethodnici, davno su donijeli fetvu o prijevremenom izdvajanju zekata u vremenima krize i nepogode. Mislimo na siromahe, ali mislimo i na djecu koju trebamo školovati, i na druge potrebe koje će se ukazati. Izdvojimo svoj zekat i sadekatul-fitr onako kako nam je propisano Kur'anom i sunetom Allahovog vjerovjesnika u Bejtul-mal, za potrebe siromaha, studenata i učenika“. 

„Sada je vašem imetku potrebnija hajirli dova radnika i siromaha nego profit. Umjesto da razmišljaju o otkazima neka razmisle o organizaciji novih poslova. Sačuvajmo ljude na okupu, jer je čovjek vredniji od zlata.“

U hutbi je, između ostaloga, savjetovao vjernike da u svojim kućama, gdje god je to moguće, obavljaju namaz u džematu, sa svojom čeljadi. Neka imamet preuzme onaj koji najbolje uči Kur'an od muških članova porodice. „Klanjajte teravih-namaz u svojim kućama, sa svojim evladima. Provedite dio noći u učenju i čitanju Kur'ana, kako biste ga razumjeli. Ne zaboravite, ovo je mjesec objave Kur'ana, po kome je njegovo vrijeme blagoslovljeno“, istakao je reisu-l-ulema. 

Pomoći javne kuhinje

Na kraju je još jedanput pozvao vjernike da pomognu socijalno ugrožene zasiju obradive površine: „Pozivam vas da iftarima koje ste planirali organizirati pomognete javne kuhinje i njihov rad. Sada je u svemu potrebna štednja, red i racionalnost u korištenju resursa. I na početku ovog blagoslovljenog mjeseca apeliram na sve vas da zasijete zemlju i da dovom zamolimo dragog Boga za bereket u našem radu.“

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine