digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Kako postiti šest dana ševvala

Autor: Fuad Sedić Maj 17, 2021 0

Postiti šest dana mjeseca ševvala preporučili su svi učenjaci. Podsticaj za to im je hadis Ebu Ejjuba, r.a., koji kaže da je Pejgamber, s.a.v.s., rekao: „Ko bude postio ramazan a zatim to poprati sa postom šest dana mjeseca ševvala, to će biti kao da je postio cijelu godinu.” (Muslim, Ebu-Davud i drugi)

Ramazan je prošao i s njim sve one ljepote i blagodati koje ga krase. Zato ovaj post u mjesecu ševvalu je produžetak i podsjećanje na taj veliki ibadet – post u ime Allaha, dž.š. za koji su i posebne nagrade. Mjesec ševval je prvi od mjeseci hadža i pored priprema za hadž u njemu je lijepo postiti ove dane.

Na ovaj način nagrada za post se kompletira, kao da smo postili cijelu godinu. Na to ukazuje hadis Sevbana, r.a., koji prenosi da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: „Post mjeseca ramazana ima se nagrada kao da se postilo deset mjeseci, a post šest dana mjeseca ševala, odgovara postu dva mjeseca, pa je to kao post cijelu godinu.“(hadis je sahih, El-Džamius-sagir) Znajući da Allah, dž.š., svojom milošću desetorostruko i više nagrađuje za ibadete i dobra djela, kako se i u Kur’anu navodi: „Ko uradi dobro djelo, biće desetorostruko nagrađen...“(El-En’am, 160.), biva i matematički jasniji ovaj post od šest dana u ševvalu, nakon posta u ramazanu. Posteći ovih šest dana mjeseca ševvala vjernik stiče Allahovo zadovoljstvo i Njegovu ljubav, s obzirom da se vjernik, izvršavajući nafile najviše približava Allahovoj milosti i ljubavi. Kada Allah Uzvišeni zavoli Svoga roba, onda mu daje

Svoju neizmjernu pomoć i podršku u svim poslovima. Izvršavanjem nafila vjerniku se olakšava redovno izvršavanje farzova i ustrajnost u tome u svim uvjetima u kojima se nađe. Nafile vjernika podstiču na što ozbiljniji pristup obavljanju farzova. Postenje šest dana mjeseca ševvala vjernika i dalje održava u onom lijepom ramazanskom ambijentu, Allahove milosti i zadovoljstva. Pored ovoga pojedini učenjaci smatraju da post ovih šest dana nadoknađuje eventualne nedostatke i manjkavosti koji su se desili prilikom posta mjeseca ramazana. Dokaz za to im je hadis u kojem Poslanik, s.a.v.s., govoreći i polaganju računa na Sudnjem danu, kaže: „... pa ako čovjeku bude manjkalo nešto od farzova, onda će Uzvišeni Allah reći: Pogledajte ima li moj rob kakvih nafila pa da se time nadoknati ono što mu fali od farzova.“(hadis je sahih, Ebu Davud) U ovom hadisu se govori o polaganju računa za namaz, pa ovih učenjaci smatraju da je i sa postom ista situacija.

Kada i kako je najbolje postiti ovih šest dana

Ove dane je dozvoljeno postiti skupa, to jest pred prekida, kao što ih je dozvoljeno postiti i u razmacima. Mogu se postiti u bilo kojim danima od mjeseca ševvala, izuzimajući dane bajrama. Pojedini učenjaci smatraju da je najbolje početi s postom ovh šest dana, odmah nakon bajramskih praznika i to bez prekida, kako bi se požurulo s činjenjem dobrih dijela i da se to ne odgađa za kasnije. Međutim, nema zapreke da se to rasporedi onako kako svakom musimanu odgovara i kako mu je najlakše. Pojedini učenjaci smatraju da je lijepo da tih šest dana obuhvate i bijele dane mjeseca, kao i da to od dana budu ponedjeljak i četvrtak Da se podsjetimo hadisa o nafila postu ovih dana: „Djela se predočavaju (Allahu) ponedjeljkom i četvrtkom, pa volim da se moje djelo predoči, a ja postim.“(Tirmizi – hasen), „Post tri dana svakog (hidžretskog) mjeseca, 13, 14 i 15. dan je post čitavu godinu.“(Muttefekun alejhi)

Može li se postiti šest dana ševvala prije nego se nadoknadi ono što se ostalo dužno od ramazana

Nema zapreke da se posti šest dana ševvala prije nego se nadoknadi ono što je preostalo od ramazana, što se nije postilo iz opravdanih razloga, poput menstrualnog ciklusa žena, putovanja, bolesti i slično. Ovo je stav hanefijske pravne škole, kao i mišljenje imama Ahmeda i drugih učenjaka. Dokaz za to im je predaja od Aiše, r.a., u kojoj ona kaže: „Ponekada bi se desilo da sam imala dužna postiti nekoliko dana od ramazana, pa ih nisam stigla napostiti osim u mjesecu šabanu.“(Buharija) Znači da je da je to bilo u mjesecu šabanu koji je pred nastupanje novog ramazana. Iz ove predaje se zaključuje da je Aiša, r.a., prije nadoknade onoga što je bila dužna od ramazana, postila šest dana ševvala, kao i druge nafile. Pojedini učenjaci smatraju da je to dozvoljeno učiniti, ali je pokuđeno, jer oni kažu da je preče da se požuri sa izvršavanjem onoga što je farz. Neki učenjaci su to čak i zabranili, jer se u hadisu kaže: „Ko bude postio ramazan, a zatim to poprati sa postom...“u ovom slučaju on nije ispostio cijeli ramazan, nego samo jedan dio ramazana.

Je li dozvoljeno da se skupa zanijeti i napaštanje i post šest dana ševvala

S obzirom da su to dva odvojena ibadeta nije dozvoljeno da se spajaju jednim nijetom. Međutim, ako neko nadoknađuje propuštene dane posta od ramazana i to čini u mjesecu ševvalu, pa bude postio šest ili više dana, nadati je se da će on, ako Bog da, time postići taj sevap posta ovih šest dana, zato što je nadoknada bila u mjesecu ševvalu. Mada je najbolje da se posebno odvoji ovih šest dana, ako se u mogućnosti.

Malikije čak smatraju da se ovaj sevap postiže kada bi se postilo šest dana i u nekom drugom mjesecu, mimo ševvala. Oni kažu da je Poslanik, s.a.v.s., spomenuo mjesec ševval želeći time olakšati postačima koji su se već navikli na post a nema zapreke da se taj sevap dostigne postenjem nekih drugih šest dana. Nema zapreke da se ovih šest dana mjeseca ševvala posti i petkom, subotom ili nedjeljom, pa čak ako bi to bilo i izdvajanjem nekog od tih dana. Ummu Selema, r.a., kaže: „Allahov Poslanik, s.a.v.s., je počesto od sedmičnih dana postio subotom i nedjeljom i govorio bi: -Ovo su dva dana koji su praznik kod mušrika pa ja želim da se u tome s njima ne slažem.“(lanac ovog hadisa je dobar). Da nam Allah, dž.š., ukabuli naše ibadete uz ramazan a i nakon njega.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine