digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

U dnevniku iz 1894, vjeronauka bila prvi predmet

Autor: F. Vojić Februar 16, 2015 0

Da je vjeronauka nekad bila prvi predmet sa stopostotnim odzivom djece, dokazuje i nedavno pronađen školski dnevnik iz perioda između 1894. i 1912. godine. Riječ je o dokumentu iz kojeg se mogu saznati brojne informacije o tadašnjim stanovnicima ovog dijela grada, njihovom staležu , nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti, broju djece koja su pohađala vjeronauk i učiteljima. Dnevnik je pronašao Bećirović Sanjin, v.d. direktora OŠ Harmani I dok je čistio svoju kancelariju.

 Vjerski službenici najobrazovaniji

„U tom periodu moglo bi se reći da su vjerski službenici bili najobrazovaniji ljudi, što govori činjenica da su oni predavali i ostale predmete i vodili dnevnik. Upravo je to razlog što je vjeronauka stavljena kao prvi predmet u dnevniku“, kaže Bećirović i dodaje kako je u planu izrada staklenog postolja za dnevnik koji će stojati u školi kao muzejski eksponat.

Prema statističkim proračunima odziv je bio stopostotan, što govori u prilog činjenici da se u to vrijeme puno držalo do vjerske naobrazbe djece koju su pohađale sve četiri konfesije: muslimani, istočnopravoslavni, rimokatolici i jevreji. Od ukupno 253 upisana učenika, 100 ih je pohađalo rimokatolički vjeronauk, 96 islamski, 49 istočnopravoslavni i 12 jevrejski.

Direktor Bećirović nam kaže da su nakon objavljenje vijesti na društevnim mrežama i redovnice iz Bihaća došle da vide i fotografiraju dnevnik, a posebno ih je zanimao pečat jer su željele da se uvjere o kakvom pečatu se radi s obzirom da je u to vrijeme postojala i katolička škola.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine