digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Kako se popularizira homoseksualizam u medijima

Autor: Mirsad Spahić Februar 19, 2015 0

Kultura u najširem smislu podrazumijeva sve ono što je formiralo ljudsko društvo, način života članova ili grupa, skup svih onih procesa, promjena i tvorevina koje su nastale kao posljedica materijalne i duhovne intervencije tog društva. Neki autori kažu da je kultura djelo i praksa intelektualne, posebno umjetničke aktivnosti, kojapodrazumijeva mnoštvo intelektualnih/umjetničkih djelatnosti, bez obzira bave li se njima pojedinci ili organizacije/institucije.

 

S obzirom na historijske, političke, duhovne i druge tokove razvoja samog društva, LGBT kultura je dio tog procesa, te postoji kao specifična supkultura. Kada je u pitanju odnos kulture i LGBT kulture, može se reći da je u 21. stoljeću LGBT kultura, s kojom se ne identificiraju ni sve osobe takve seksualne orjentacije i/ili rodnog identiteta, u mnogim zemljama većinski prihvaćena. LGBT kultura ponekad se može nazivati i gej kulturom ili queer kulturom. U zemljama Balkana, uključujući i Bosnu, LGBT kultura je odvojena od dominantne kulture, te se slobodno može nazvati alternativnom kulturom.

Danas u svijetu postoje gotovo nebrojene organizacije koje se bore za homoseksualnost i afirmišu homoseksualnu kulturu.

Kao i druge supkulture, i LGBT kultura podrazumjeva umjetnost, film, muziku, teatar, strip. TV, reality showove, TV serije, modu, književnost… Od 1961., kada se prvi put na filmu pojavljuje lik otvorenog homoseksualca i prvog prikaza lezbejskog seksa 1969. homoseksualnost je našla svoje mjesto, promociju i favorizovanje u filmskoj industriji.

Tako udruženja za prava homoseksualaca hvale Hollywood zbog proizvodnje velikih filmova u kojima se pojavljuju gej likovi. Svakako LGBT likovi su najzastupljeniji na malim ekranima, gdje im se na Zapadu daje prostor u gotovo svakoj seriji. U posljednje vrijeme i u regionu sve više se pojavljuju: 'Big Brother', 'Farma', 'In magazin', 'Red Carpet' i slične emisije koje imaju istu intenciju. Ciljna grupa na koju se po pitanju homoseksualnosti zloupotrebom kroz film želi uticati su čak i djeca. Neki filmovi koji za temu imaju samo homoseksualnost i šta sve uz nju može i ne mora da ide postali su čak kultni, veoma gledani i ne tako rijetko i nagrađivani. Ti filmovi su zahvaljujući mnogim LGBT organizacijama svakodnevno dostupni u različitim projekcijama.Poslije 90-ih godina prošloga stoljeća u regionu bivše Jugoslavije imamo nekoliko filmova (u Srbiji Marble Ass Želimira Žilnika i film Parada Srđana Dragojevića, u Hrvatskoj Fine mrtve djevojke Dalibora Matanića i Nije ti život pjesma havaja Dane Budisavljević, a u Bosni Go West Ahmeda Imamovića i To je naše dijete Elme Islamović) koji se bave LGBT tematikom. U svijetu se održava više od 150 queer filmskih festivala, kojim se, pored ostalog, uspostavlja i jača konekcija sa političkim i društvenim gej i lezbejskim pokretima. Danas su, čak i na Balkanu, queer i LGBT sastavni dio na gotovo svim najznačajnijim festivalima, gdje isti imaju jaku konekciju sa političkim i društvenim gej i lezbejskim pokretima.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine