digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Istražujemo: Da li su udžbenici vjeronauke prilagođeni uzrastu učenika

Autor: Fahrudin Vojić April 11, 2015 0

Udžbenici za srednju školu su više namjenjeni učenicima tehničkih škola, gimnaziji, dok su učenicima strukovnih škola pojedini tekstovi teško shvatljivi. Neke nastavne jedinice u udžbenicima za osnove škole nisu prilagođene uzrastu djece i nisu jasno definirani ciljevi pojedine nastavne jedinice

O kvaliteti udžbenika vjeronauke za osnovne i srednje škole, njihovoj pogodnosti za nastavnike i učenike i da li se može stići obraditi gradivo koje se nalazi u njima, razgovarali smo sa nastavnicima i profesorima islamske vjeronauke sa područja Krajine. Prema riječima Esmina Mehića (26) nastavnika u osnovnoj školi „Jezerski“ što se tiče udžbenika vjeronauke za osnove škole generalno su dobri, ali imaju dosta nedostataka.

“Kada su u pitanju udžbenici za prvi razred, uglavnom su na zadovoljavajućem nivou, s tim da neke nastavne jedinice nisu prilagođene uzrastu djece, jer su poteške i nije jasno definisan cilj pojedine nastavne jedinice. Ono što ne posjeduje ova knjiga jesu nastavne jedinice koje tretiraju prijateljstvo, jer ipak ta djeca su na početku školovanja i treba im osnažiti zajedništvo u samome startu školovanja. Udžbenik trećeg razreda je generalno kvalitetan, ali je previše obiman za taj uzrast i nije moguće obraditi ga u toku jedne školske godine. Postoji dosta nastavnih jedinica koje bi se mogle eliminisati gotovo iz svake nastavne teme. Udžbenik za četvrti razred je poprilično komplikovan i za učenike i za predavače u nekim djelovima. Naročito se to odnosi na dio udžbenika koji tretira ishranu, neke nastavne jedinice odnosno njihov cilj i pouka nisu jasni. Što se tiče udžbenika za 5. i 6. razred, sviđaju mi se poučne priče koje posjeduju, ali nedostatak je što te poučne priče nisu potkrijepljene vjerskom tematikom da se zna koji je cilj nastavne jedinice. Ovim udžbeniku nedostaje dovoljan broj nastavnih jedinica za cijelu školsku godinu”, kaže Esmin Mehić i dodaje kako bi se trebao poboljšati preglednost nastavnih jedinica i da bi učenicima i učiteljima dobro došli nastavni materijali koji bi se napravili i dolazili kao prilog uz svaki udžbenik.

Od jednostavnijeg ka složenijem

Za Hameda Pehlića (30) nastavnika vjeronauke u OŠ „Gornja Koprivna“ koji radi od 2010. godine, trenutni udžbenici vjeronauke u osnovnim školama donekle prate cjeli nastavni plan i program i općenito su prilagođeni uzrastu učenika osnovnih škola. No, on smatra da se uvijek može više i bolje, a to bi, po njemu, značilo da bi udžbenike trebalo unaprijediti i učenicima više ih slikovito približiti određene tematike koje se obrađuju, a sve s ciljem lakšeg i tačnijeg shvaćanja i memorisanja određenih nastavnih jedinica.

„Trebalo bi se paziti da se ne odstupa od one odgojne krilatice, kada su djeca u pitanju, a to je od jednostavnijeg ka složenijem, odnosno od lakšeg ka težem.Što se tiče samih sadržaja u udžebenicima i oni su većim djelom, prilagođena za dob i uzrast učenika, naravno ima određenih tema namjenjenih za neke nastavnejedinice, koje i nisu baš za taj uzrast, ali nastavničkom stručnošću i fleksibilnošću to se prevazilazi. Ovdje bih napomenuo i to, da se nastavne jedinice kod mlađih uzrasta obogate slikovnicama, kratkim slikovnim pričama, mogućnost audio preslušavanja određenih sura, dova, itd. Što se tiče obima gradiva koji se nalazi u udžbenicima vjeronauke, iz mog iskustva mogu kazati da je vremenski moguće obraditi gradivo u toku jedne školske godine“, smatra Pehlić.

 

Pažnja! Više proèitajte u printanom izdanju Preporoda od 15. aprila 2015.g.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine