digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Tri sličnosti između nacista i MUP-a RS-a

Autor: Elvedin Subašić Maj 08, 2015 0

Nacističke metode hapšenja, mučenja i ubistva pamte se kao jedan od najgorih oblika zločina u povijesti čovječanstva. Njihova nemilosrdnost i mentalna nestabilnost sijala je smrt diljem Evrope. Nacisti su se bez milosti obračunavali sa svima koji se nisu slagali s politikom nacizma ili su na bilo koji način kritikovali njihove predsjednike i vođe. Nažalost, nacističke metode su preživjele i do posljednje agresije na BiH, a vjerovatno, kao jedan oblik zla, moguć je i u sadašnjosti ali i budućnosti

Opis i obilježavanje

Nacisti su pokušavali jednoobrazno  predstaviti Jevreje kao narod koji je u svojoj suštini zao i kao takav je opasnost za Evropu. U medijima i literaturi Jevreje su mahom predstavljali kao ružne pogrbljene osobe, s dugim nosevima, specifičnom odjećom i, naravno, bradom. Ova metoda je korištena i u vrijeme agresije na BiH kada su se u srpskim medijima Bošnjaci opisivali kao teroristi, fundamentalisti koji su prijetnja Evropi i evropskim vrijednostima. Nakon opisa, nacisti su nastojali obilježiti Jevreje koji su morali nositi oko ruke žutu traku. U toku posljednje agresije na BiH Bošnjaci su u Prijedoru morali nositi bijele trake. Svake godine Prijedorčani se upravo u mjesecu maju sjećaju ovih ratnih dana uz kampanju Dan bijelih traka. Ovako «označeni» Bošnjaci su bili lahka meta svim zločincima čija su djela dovela i do masovne grobnice Tomašica. Mnogi od tih zločinaca bili su upravo pripadnici policijskih snaga tadašnej RS. Primjera radi, prijedorski policajac i zločinac iz Omarske Miroslav Kvočka osuđen je 2. novembra 2001. na sedam godina zatvora. Iz zatvora Ševeningen pušten je 31. marta 2005.

Hapšenja i zlostavljanja

Hapšenje i zlostavljanje bile su svakodnevne radnje nacista. Jevreji su u bilo koje doba dana i noći mogli biti uhapšeni, ispitivani i maltretirani, a žene zlostavljane na sve moguće načine. Gestapo kao državna policija orgijala je po jevrejskim domovima. Pripadnici MUP-a Republike Srpske ovu metodu su, također, svakodnevno koristili. Prošle godine podignuta je optužnica protiv 15 osoba zbog zločina protiv čovječnosti, od kojih su većina bivših srpskih policajaca i vojnika. Primjera radi, Mićo Stanišić bivši ministar MUP-a RS-a osuđen je u Hagu na preko dvadeset godina zatvora. Brojni današnji pripadnici MUP-a RS-a bili su i u vrijeme agresije angažirani kao “čuvari” reda i zakona koji je dozvolio genocid i etnička čišćenja diljem BiH. Brojne knjige i ispovijesti, poput “Obuka za genocid” Senada Krehe i Mustafe Bisića, dokumentirale su zločine pripadnika MUP-a RS-a i drugih pojedinaca u toku agresije na BiH.

Čuvari logora

Nacistički režim bio je posebno poznat po svojim koncentracionim logorima. Svakodnevna smrt, bodljikave žice, mitraljezi i psi, poznati kao njemački ovčari, pojednostavljeni su prizori nacističkih logora. Na području BiH otvoreni su brojni logori za Bošnjake i Hrvate. Primjera radi, prijeratni policajac Željko Mejakić svoju slavu zaradio je komandujući logorom Omarska.  

Psi i policajci bili su važni čuvari ovih logora. “Potvrdio sam ranije konstatacije da je Šljivovica bila logor ograđen bodljikavom žicom, s jakom policijskom stražom i psima kao zaštitom”, kazao je Amor Mašović pred Općinskim sudom u Beogradu kao jedan od brojnih svjedoka 2009. godine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine