digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Duvno: Razbili i prozor na kući Bošnjaka te oštetili nekoliko auta

Autor: Ale Kamber Avgust 16, 2015 0

Zastrašivanje duvanjskih Bošnjaka ne prestaje još od zločina nad devetero bošnjačkih civila iz porodica Bešlaga, Tiro i Đuliman, a koji se desio u Mokronogama 10/11 avgusta 1993.godine, kako bi se malobrojniji Bošnjaci tada prisilili na iseljavanje

Jednom od počinitelja Ivanu Bakoviću Rudi, koji je iz istog sela kao i žrtve i čija je porodica sa nekima od žrtava bila u kumskoj vezi, se sudilo i on je umro na izdržavanju 15-godišnje kazne, dok se za saučesnicima još traga. Upravo pet dana nakon obilježavanja 22.godišnjice zločina u Mokronogama kojeg je na mjestu zločina osudio i općinski načelnik Ivan Vukadin, kao i ostale atake na Bošnjake, a što je ranije u nekoliko navrata učinio i predsjednik OV Tomislavgrad Mate Kelava, desilo se novo zastrašivanje, ovoga puta vjerovatno i najstrašnije nakon zločina u Mokronogama. No, brza i efikasna policijska akcija je do kraja dana pokazala da se, na sreću, u uvom ataku ne radi o duvanjskim ekstremistima, već o Hercegovcima, mahom iz Posušja, ili vezanim za tu, Tomislavgradu susjednu općinu. Naime, u subotu, 15.08.2015.godine na katolički blagdan Velike Gospe (Gospojina) i na dan kad je pred samostanskom crkvom u Tomislavgradu, u večernjem programu, trebao gostovati Marko Perković Tompson, u duvanjskom selu Omerovići, posljednjem selu sa džamijom prema Posušju i Mostaru, desio se ozbiljan incident koji je zabrinuo malobrojne povratnike u ovo selo, a i ostale Bošnjake Tomislavgrada i Livanjskog kantona, uglavnom prepuštene same sebi, u dubokom zaleđu Sarajeva, Zenice, Travnika, Mostara i drugih gradova gdje Bošnjaci čine, ili su činili većinu. Toga ranog avgustovskog subotnjeg jutra, odmah nakon sabah namaza, oko 5,30 sati, deset nepoznatih mlađih osoba u dva automobila su pred džamiju u Omerovićima postavili plinsku bocu i pustili plin, imajući na raspolaganju još jednu bocu.

Cilj im sigurno nije bio poklonuti plin MIZ, jer da jeste ne bi ga pustili da curi. Vjerovatnije im je bila namjera nanijeti štetu, ili u najmanju ruku zaprijetiti eventualnom eksplozijom sa nesagledivim posljedicama, ali to trebaju utvrditi struka i nadležni organi. Usput je, još neidentifikovana desetorka, oštetila i nekoliko automobila u Omerovićima, te razbila prozor na jednoj bošnjačkoj kući, udaljivši se potom u pravcu Posušja, ali tek kad su se mještani sela počeli okupljati u većem broju. Mještani su na vrijeme obavijestili policiju u Tomislavgradu koja je napravila uviđaj i uzela odgovarajuće izjave u cilju traganja za počiniteljima, a tokom poslijepodneva, istog dana su se sastali predstavnici MIZ Tomislavgrad, kulturnih i političkih institucija koje okupljaju duvanjske Bošnjake te razmotrili sigurnosnu situaciju. Tim povodom su izdali i saopćenje u kojem se osuđuju svi dosadašnji napadi na Bošnjake i njihovu imovinu, a posebno posljednji u Omerovićima, što je dodatno uznemirilo Bošnjake koji traže od svih relevantnih lokalnih, kantonalnih, entitetskih i državnih organa i institucija da se učestali napadi na njih istraže, počinitelji kazne, te da se od strane istih stvore pretpostavke za siguran život svih Duvnjaka bez obzira na vjersku i etničku pripadnost. Duvnjaci se, kako su nam izjavili neki od sudionika sastanka, nadaju da će i međunarodna zajednica po ovom pitanju zauzeti odgovarajući stav kako bi ih ohrabrila, kao što su ih ohrabrili i načelnik općine Ivan Vukadin i predsjednik OV Mate Kelava (oba HDZBiH) osuđivanjem zločina u nad bošnjačkim civilima 1993.godine u Mokronogama i osuđivanjem ispisivanja uvredljivih grafita na kućama i islamskim objektima u Tomislavgradu u posljednje vrijeme. Spomenuto saopćenje predstavnika duvanjskih Bošnjaka prenosimo u cjelosti:

Predstavnici vjerskih, humanitarnih, kulturnih i političkih subjekata Bošnjaka sa područja opštine Tomislavgrad na sastanku održanom 15.08.2015.godine u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Tomislavgrad, u povodu posljednjih dešavanja vezanih za napade na imovinu Islamske zajednice kao i Bošnjake i njihovu imovinu u Omerovićima kod Tomislavgrad izdaju slijedeće SAOPŠTENJE ZA JAVNOST:

 

  1. Najoštrije osuđujemo upad dva automobila u kojima je bilo deset osoba, a koji su u jutarnjim satima na ulazu u dvorište džamije ostavili plinsku bocu i izvršili fizički napad, popraćen uvredama i psovkama, na imovinu Bošnjaka i Bošnjake koji su se u tom momentu tu nalazili.

 

  1. Od svih relevantnih lokalnih i državnih institucija tražimo da se svi počinitelji i učesnici ovog djela što prije nađu pred licima gonjenja i pravde, te da se izvršeno djelo okarakteriše pravim imenom, te da mu se da odgovarajuća zakonska kvalifikacija.

 

  1. Ujedno, analizirajući sve ranije iste ili slične napade, tražimo da se pronađu i adekvatno kazne njihovi počinioci, poput ispisivanja grafita u Mokronogama i skrnavljenja spomen obilježja u Mokronogama.

 

  1. Imajući na umu dugogodišnju koegzistenciju svih ljudi na području Tomislavgrada i Duvanjskog kraja, nadamo se da će se poduzeti sve neophodne mjere i radnje i otkloniti sve prepreke za nesmetan život, rad i egzistenciju ljudi, kako Bošnjaka tako i drugih koji žive na ovom prostoru.

 

  1. Duboko smo svjesni da ovi i slični događaji jesu opravdan razlog za strah i zabrinutost svih Bošnjaka. Također, iskreno se nadamo da će svaki pokušaj ulijevanja straha, nesigurnosti i unošenja međunacionalne mržnje i netrpeljivosti, pravovremenom i adekvatnom intervencijom državnih institucija biti otkriven i spriječen“, navedeno je u saopćenju kojeg nam je proslijedio glavni duvanjski imam Edin ef. Kukić.

MUP ZHK

 

I Švicarac među Posušacima

Prema informacijama iz policije, počinitelji napada na džamiju i imovinu Bošnjaka u Omerovićima su mladići iz Posušja, a jedan od njih, prema dostupnim informacijama, ima i švicarsko državljanstvo. Kako je tog dana prenio Tomislavcity, tokom jutra jedan od počinitelja se sam prijavio policiji, a tokom dana saradnjom policija Zapadno-Hercegovačkog i Livanjskog kantona privedeni su još neki od počinitelja i svi predati MUP-u K.10 (Livanjskog) na dalje postupanje, a ovi narednog dana nadležnom Kantonalnom tužilaštvu. Ovoga puta se pokazala efikasnom saradnja mještana koji su na vrijeme prijavili incident i policije dva susjedna kantona koji su brzom i koordiniranom akcijom za kratko vrijeme otkrili dio sudionika ovog nemilog događaja koji je uznemirio duvanjske Bošnjake.

Dana 15.08.2015. godine u 06.15 sati policijski službenici PU Posušje  su  obaviješteni od strane PU Tomislavgrad o navedenom incidentu, te da su se počinitelji vozilom Opel Astra, sive boje, udaljili u pravcu Posušja, te je tom prilikom od strane PU Tomislavgrad zatraženo ukoliko navedeno vozilo bude uočeno da se isto zaustavi, te da se osobe koje se nalaze u vozilu liše slobode. Odmah po zaprimljenom saznanju policijski službenici PU Posušje su pojačali kontrolu saobraćaja te su oko 06.30 sati zaustavili vozilo Opel Astra, sive boje s kojim je upravljao T.P. (28) nastanjen na širem području općine Posušje. Isti je priveden u PU Posušje gdje je lišen slobode, nakon čega je u 08.30 sati s navedenim vozilom predan da daljnje postupanje policijskim službenicima PU Tomislavgrad. Istog dana u 10.40 sati  PU Posušje je zaprimilo dopis od PU Tomislavgrad da se za potrebe daljnje istrage pronađu i liše slobode još tri osobe koje bi se mogle nalaziti na području općine Posušje, a koji se dovode u vezu gore navedenim događajem. Policijski službenici su intenzivno tragajući za navedenim osobama, iste nakon pronalaska lišili slobode i predali policijskim službenicima PU Tomislavgrad na daljnje postupanje. To nam je potvrdio i glasnogovornik MUP-a K.10 (Livanjskog) Ivica Vrdoljak, kasno u subotu saopštivši da je otkrivena većina osumnjičenih za napad na džamiju u Omerovićima, odnosno šestorica sudionika napada, te da je sedmi na putu da se sam preda. Vrdoljak je također potvrdio da se uglavnom radi o osumnjičenicima sa područja Posušja ili vezanim za Posušje.

„Nad privedenima se provodi istraga a tokom sutrašnjeg dana biće predati kantonalnom tužilaštvu na dalje postupanje. Tokom sutrašnjeg dana će se, nadam se, imati više informacija“ kazao je u kasnim noćnim satima 15.08.2015.godine glasnogovornik Vrdoljak.

Načelnik Vukadin ohrabrio napadnute i osudio napadače

„U ime općinskih vlasti Tomislavgrada, zajedno s predsjednikom općinskog odbora  HDZ-a BiH Tomislavgrad Stipanom Šarcem, ujedno ministrom financija  u Vladi HBŽ, i u osobno ime, ja Ivan Vukadin, načelnik općine Tomislavgrad povodom huliganskog zastrašivanja i pokušaja  napada na vjerski objekt tomislavgradskih stanovnika u selu Omerovićima izražavam solidarnost s napadnutim i oštećenim građanima. Ne samo ja osobno, nego i svi naši politički  partneri različitih političkih opcija smo zgroženi i iznenađeni huliganskim napadima grupe pijanih osoba, koje su u ranim jutarnjim satima, nakon očitog pijančevanja i prolaska kroz našu općinu,  svoj boravak u Tomislavgradu iskoristili da bi iskazali svoju neljudskost prema bošnjačko-muslimanskim stanovnicma u selu Omerovićima“ navodi se u saopćenju načelnika općine Tomislavgrad Ivana Vukadina, izdatom kasno popodne nakon napada na džamiju, te dodaje: 

„Iako još nisu poznati svi podaci o počiniteljima, već sada je jasno da se očito radilo o osobama koje nisu iz naše općine, a taj podatak nas posebno zgražava jer pokazuje da je nekim osobama, koji ovdje ne žive,  stalo da dobar i primjeran suživot u našoj općinu dovedu u pitanje. Općinu Tomislavgrad je kroz čitavu povijest, izuzevši pojedinačne ispade, krasio suživot i obostrano poštivanje pripadnika svih vjeroispovijesti,  a posebno smo ponosni na primjernu suradnju na svim razinama s vjerskim zajednicama, kako katoličkim i pravoslavnim, tako i s vjerskim predstavnicima naših muslimanskih sugrađana. Napad na bilo koga, pogotovu napad na vjerske objekte i simbole, je za nas kao političare, vjernike i Hrvate neprihvatljiv i mora biti osuđen u svakom obliku i svim pravno dopuštenim sredstvima. Općinu Tomislavgrad čini većinom katoličko hrvatsko pučanstvo pa nas i kao katolike i Hrvate vrijeđa da pijani huligani iskaljuju svoje niske strasti da bi napadali naše sugrađane. Loša gospodarska situacija, nezaposlenost, pijančevanje, mladost ili strah od bilo kojeg vjerskog ekstremizma ne može i ne smije biti opravdanje za bilo kakve ispade, prijetnje ili zastrašivanje. Od policijskih vlasti očekujemo da bez rezerve razjasne tko su počinitelji zastrašivanja i prijetnji, te da isti budu privedeni pravosudnim organima kao opomena svima onima koji misle da mogu bez problema prijetiti bilo kome. Nažalost svjedoci smo da se i ovakvi huliganski ispadi u jednom dijelu medija koriste da bi se podgrijale nepostojeće nepodnošljivosti, a očito je naša općina trn u oku baš nekima koji bi rado vidjeli sukobe. Isto tako smo svjedoci da se, pogotovu po društvenim mrežama i u komentarima na huškačke članke, javljaju sijači mržnje i netrepeljivosti koji pozivaju na sukobe i još veće netrepeljivosti.

 

Kao općinska vlast očekujemo da bosanskohercegovačkih organi sigurnosti da konačno počnu primjerno se ponašati i prema onima koji siju mržnju i zlo pod krinkom anonimnosti, te da svi zajedno pokažemo nasilnicima da nema tolerancije prema ničijem teroru i zlostavljanju. U tom kontekstu smo uspostavili kontakte i namjeravamo aktivno se uključiti u borbu protiv annonimnih huškača koji, pogotovu iz zemalja zapadne Europe, siju sjeme mržnje i prijetnje sigurni da im nitko ne može ništa jer su skriveni pod pseudonimima. Bosna i Hercegovina je država tri naroda i više vjera, svaki napad na vjerske simbole bilo kojega naroda u bilo kojem kraju zemlje je napad na život i dostojanstvo svakoga od nas. Pozivamo  posebno vjerske vođe da djeluju u smislu poštivanja i suživota, a mi ćemo u svojem dijelu odgovornosti i dalje nastaviti surađivati preko granica stranačkih ili vjerskih različitosti. Izražavamo punu potporu policijskim službama u pronalasku počinitelja, a našim napadnutim sugrađanima poručujemo da ne dopuste da ih ovakvi ispadi demotiviraju i uplaše. Našim gostima iz drugih općina i krajeva, koji dolaze da bi sijali nemir i uništavli ono što mi svi, muslimani i katolici Tomislavgrada, godinama gradimo, poručujemo da ćemo biti izrazito temeljiti u sprječavanju bilo kakvih i bilo čijih nereda. Svoje volimo, tuđe poštujemo i u tomu nećemo posustati“, kaže se u načelnikovom saopćenju, koje je jedno i od najpotpunijih vezano za posljednji nemili događaj u Tomislavgradu.

Podsjećamo, napad na džamiju u Omerovićima pored načelnika Vukadina i bošnjačkih institucija, predvođenih MIZ Tomislavgrad, osudila je i nekolicina drugih političkih i drugih subjekata.

Kiša odgodila koncert Tompsona

Kao što smo naveli, na dan napada na džamiju u Omerovićima ispred duvanjske gradske bazilike je trebao biti održan ranije zakazani večernji koncert u povodu Velike Gospe a na kojem je, između ostalih, trebao nastupiti i hrvatski pjevač Marko Perković Thompson. Međutim, zbog nevremena, kiše i grmljavine, koncert je odgođen, što je ispalo dobro, i kao naručeno. Jer, žestoke Thompsonove pjesme i potoci alkohola možda bi dali povoda novim ekstremistima, da eventualno naprave neki novi eksces u Tomislavgradu, ili da eventualno osvete već otkrivenu grupu koja je napravila incident u Omerovićima, oskrnavivši blagdan Gospojine i osramotivši i svoju naciju, i općinu i porodicu, pod plaštom pijanog „hrvatstva“, a ne ljudskog i istinskog hrvatstva koje nije upereno protiv drugih i drugačijih i koje kao takvo nikome i ne smeta. Naprotiv, što je etničko-vjersko-kulturni izgled BiH „leopardniji“tim je ljepši, bogatiji i opstojniji, uprkos brojnim nastojanjima i iznutra i izvana da kožu BiH oderu i da joj vještački prišiju tri-četiri etničko-torovske jednobojne. A da je većina Duvnjaka protiv takvih torova dokazano je nekoliko puta, pa i najnovijom izjavom načelnika Vukadina-prvog među „jednakim“ Duvnjacima.

Prilog-slike: Edin ef. Kukić, glavni imam MIZ Tomislavgrad; džamija u Omerovićima; plinska boca ispred džamije; Omerovići; glasnogovornik MUP-K.10 Ivica Vrdoljak; MUP ZHK

Ale Kamber, Livno

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine