digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Profesor Zolić: Broj Bošnjaka nije manji od 50% ukupnog stanovništva

Autor: Novembar 19, 2015 0

S povodom: prof. dr. Hasan Zolić, profesor statistike i demografije

S obzirom na nedavne procjene Američke obavještajne službe (CIA) o popisu stanovništva u BiH koje dolaze u koliziju sa preliminarnim rezultatima, a što itekako interesira našu javnost, porazgovarali smo sa istaknutim profesorom statistike i demografije dr. Hasanom Zolićem kojega smo najprije upitali: koji je razlog zašto se toliko dugo čekaju rezultati popisa stanovništva BiH a koji je urađen još 2013.godine? Profesor Zolić odgovara:

-Glavni razlog je što se ne mogu dogovoriti oko kriterija za utvrđivanje nerezidentnog stanovništva, odnosno onog stanovništva koje se treba isključiti iz kontingenta prisutnog stanovništva. Kada je bio popis 2013.g. u njemu se treba naći obrazac P3 kao kontrolni dio iz kojega se dobivaju podaci o prisutnom stanovništvu. Na osnovu tih podataka koje je Agencija za statistiku BiH objavila iznesen je podatak od oko 3.793.000 prisutnog stanovništva u datom momentu popisa. Sada od toga broja prisutnog stanovništva, svugdje u svijetu pa tako i kod nas po propisima, treba da se isključi jedan dio njih i time dođe do stalnog broja stanovništva. To se odnosi na stalni broj stanovništva koje živi na teritoriji BiH. Pošto se nikada statistička agencija nije dogovorila oko tih kriterija za utvrđivanje stalnog stanovništva,odnosno onog stanovništva koje treba da uđe u kontingent, a što je trebalo prije odrediti, to je brigu preuzeo međunarodni tim čiji su predstavnici iz Eurostata, iz Luksemburga, u više od 26 puta boravili u našoj zemlji. Moram reći da su oni dosta pomogli u samoj pripremi popisa. Kada je došlo do toga da se treba utvrditi broj stanovnika koji će se isključiti iz tog prisutnog stanovništva, onda su oni dali određene kriterije. Te kriterije je u načelu prihvatila i RS-a. Tako je prihvaćeno pravilo igre koje se tiče pravila vezanih za stanovništvo koje bi se trebalo isključiti iz tog kontingenta prisutnog stanovništva. Taj broj se kreće oko 400.000 popisanih. Tu je još broj popisnica gdje je napisano samo ime i prezime bez daljeg ispunjavanja obrasca , njih oko 5.000. Tome se još dodaju ona djeca koja su rođena prije i poslije. I za to imaju određena pravila itd. Predstavnici RS u suradnji sa federalnom statističkom agencijom su prihvatili ta pravila i urađene su prve varijante. Međutim, predstavnici RS su potom reagirali da to sada ne prihvataju bez uključenja pitanja 14 iz popisnice. A, to je pitanje koje se odnosi na mjesto školovanja i rada. Tako su u februaru mjesecu ove godine na Vladi RS donijeli zaključak da to treba ući u rezultat. Iz federalnog zavoda za statisiku su se usprotivili na to. I došlo je do toga do čega je došlo.

Opstruiranje rezultata

I, šta sada?

-Sada problem prave varijante koje su pridane. RS je dala dvije varijante gdje oni korigiraju međunarodni (IMO) tim koji je dao pravila.Tu se ubacuje pitanje 40, gdje na kraju dolazi se do podatka da iz onog broja kontingenta 3.793.000 treba isključiti negdje oko 430.000 stanovnika. Prema tome podatku BiH bi trebala onda imati oko 3.330.000 stanovnika.

 

Cijeli intervju u Preporodu od 15. novembra

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine