digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

O sekti koja slijedi Mirzu Gulama Ahmeda

Autor: Kenan Osmanbegović Mart 09, 2016 0

Sekta „ahmedije“ veže se za ličnost Mirze Gulam Ahmeda koji je rođen 1893. g. u selu Kadijan u Indiji.

Mirza Gulam Ahmed je imao totalno siromašno znanje o islamu i osnovnim islamskim naukama.  Dovoljno je navesti kao historijsku činjenicu raspravu između njega i velikog učenjaka Indije – Senaullaha, Allah mu se smilovao. 1907. g. Mirza Gulam je napisao pismo Senaullahu u kojem priziva Allahovo prokletstvo na onoga od njih dvojice koji laže i obmanjuje, i priziva smrt od kuge ili kolere na takvoga. Ljudi su čekali šta će dogoditi se. Oko 13 mjeseci nakon tog pisma Uzvišeni Allah je to i učinio: Mirza Gulam je umro od kolere, a učenjak Senaullah živio je poslije toga još oko 40 godina. I

Pečat vjerovjesnika

Mirza Gulam je rekao: „Ja sam vjerovjesnik, ali bez novog zakona, ja sam poslanik, ali bez knjige.“ Ova izjava znači da je on nevjernik i svi koji vjeruju u njega, slijede ga i podržavaju su nevjernici. Uzvišeni Allah kaže: „Muhammed nije roditelj nijednom od vaših ljudi, nego je Allahov poslanik i Pečat vjerovjesnika, a Allah sve dobro zna.“ (El-Ahzab, 40.) Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: „U mom ummetu će biti lažova; njih trideset, i svaki će tvrditi da je vjerovjesnik. Međutim, ja sam pečat vjerovjesnika i poslije mene nema vjerovjesnika.“ (Ebu Davud, Tirmizi)

Opojna droga i piće

Mirza Gulam je dozvolio upotrebu alkoholnih pića i droga, čak je za njih rekao da su „Božanski lijek na Zemlji“, o čemu svjedoči i njegov sin. U Kur'anu se najstrožije zabranjuje „el-hamr“ (El-Maide, 90-91.), a Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: „Sve što opija je 'hamr', a svaki 'hamr' je haram.“ (Ahmed, Ebu Davud) „El-hamr“ znači „zastor“, a nazvan je tako jer pomračuje ljudski razum, baš poput zastora koji zaklanja razum od svjetla stvarnosti i svjesnosti. Onaj ko „el-hamr“ smatra dozvoljenim je nevjernik, kao i oni koji slijede takvoga.

Knjige

Ahmedije uzimaju knjige Mirze Gulama kao osnovni tumač Kur'ana, da putem njih bolje razumije Kur'an. Time nevjernici prkose Kur'anu u kojem Uzvišeni Allah kaže Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem: „A tebi objavljujemo Kur'an da bi objasnio ljudima ono što im se objavljuje, i da bi oni razmislili.“ (En-Nahl, 44.)

Pomaganje i ljubav prema neprijatelju muslimana

Sektu „ahmedije“ osnovali su Englezi koji su iz Londona osmislili njezinu ulogu – to je slijepa pokornost i robovanje kolonizatorima – Britancima, radeći za njihove zločinačke planove i prljave interese. Zato je Mirza Gulam, kao i njego otac, podržavao okupatore – Britance, i govorio „kako se kroz njeno veličanstvo i britansku vladu manifestuje Božija milost nad muslimanima.“ Ahmedije potvaraju i lažu da su islamski učenjaci u Indiji davali fetvu o obavezi pokornosti Britancima, a svakome je poznato da su islamski učenjaci prvi se suprotstavili Britancima – životima, imecima, perom, jezikom. Mirza Gulam i njegovi sljedbenici poklanjaju bezgraničnu ljubav Britancima – krstaškim okupatorima, odbacujući Kur'an: „O vjernici, ne uzimajte za zaštitnike jevreje i kršćane! Oni su sami sebi zaštitnici! A njihov je i onaj među vama koji ih za zaštitnike prihvati; Allah, uistinu, neće uputiti narod nasilnički. Zato ti vidiš one čija su srca bolesna kako žure da sa njima prijateljstvo sklope, govoreći: 'Bojimo se da nas kakva nevolja ne zadesi.'“ (El-Maide, 51-52.) Jedan od slogana ahmedija je: „Ljubav svakome, mržnja nikome!“ Slično ovome pozivaju i Jehovini svjedoci. Ovako nešto mogu samo nevjernici izjaviti: njima je isto musliman i nemusliman, šejtan i melek, nasilnik i dobročinitelj – svima oni ljubav poklanjaju. Njih ne zanima Kur'an: „Allah, uistinu, ne voli nevjernike!“ (Ali-Imran, 32.) Razum, životno iskustvo i stvarnost pokazuju da su to riječi licemjera i lažova, jer nije se rodio niti će se roditi neko ko ima bezgraničnu ljubav prema svima, a uz to još ne mrzi nikoga. Sa ovakvim sloganima i previše su providni, misle da smo naivna djeca.

Džihad

Shodno prethodno navedenom, Mirza Gulam pozivao je ka ukidanju najvećeg džihada, a to je borba životom i imetkom na Allahovom putu. Ponovo se suprotstavljaju Kur'anu i sunnetu: „I borite se na Allahovom putu, i znajte da Allah sve čuje i zna.“ (El-Bekare, 244.); „Krećite u boj, bili slabi ili snažni, i borite se na Allahovom putu zalažući imetke svoje i živote svoje! To vam je, da znate, bolje!“ (Et-Tevbe, 41.) Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: „Nema više hidžre nakon osvojenja (Mekke), ali ostaje džihad i iskrena namjera, pa kada budete pozvani u borbu – odazovite se!“ (Buhari)

Mehdi

Ahmedije vjeruju da je Mirza Gulam obećani Mehdi koji će se pojaviti pred Sudnji dan kao pravedni halifa. Vjerodostojni hadisi ukazuju na mnoge znakove i detalje vezane za ličnost Mehdije, njegovih sljedbenika, bitaka koje će voditi i događajima u njegovo vrijeme, kao što je pojava Mesiha Dedždžala. Niti jedan, ama baš niti jedan znak iz hadisa nije se ni do danas dogodio, a pogotovo ne u vrijeme Mirze Gulama.

Isa, alejhis-selam

Ahmedije vjeruju da je Isa, alejhis-selam, umro i da neće vratiti se na Zemlju pred Sudnji dan. Mirza Gulam je rekao: „Život islama leži u smrti Isaa.“ Ova izjava najbolje razotkriva njegovu maloumnost i totalno neznanje o Kur'anu i tefsiru – tumačenju Kur'anskih ajeta koji govore o Isau i određenim riječima koje se odnose na njegovo uzdignuće Uzvišenom Allahu. Time on i njegovi sljedbenici negiraju mutevatir hadis, za koji nema nimalo sumnje da se vjerodostojno veže za Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem. Onaj ko svjesno odbacuje mutevatir hadis kao da odbacuje i Kur'an, i on je nevjernik – nema ništa sa islamom niti islam ima bilo šta sa njim. Dovoljno je navesti hadis: „Tako mi Onoga u Čijoj je ruci moj život, uskoro će među vas, kao pravedan vladar, sići sin Merjemin, koji će slomiti krst, ubiti svinju i ukinuti džizju (glavarinu). Bit će toliko bogatstva da neće biti nikoga ko bi mogao primiti sadaku.“ (Buhari, Muslim)

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine