digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Zločin osudili i fratri: Obilježena 23. godišnjica zločina u Mokronogama

Autor: Avgust 14, 2016 0

Udruženje bošnjačkih porodica žrtava rata Mokronoge (1992-1995) je i ove godine priredilo obilježavanje godišnjice zločina u Mokoronogama kod Tomislavgrada koji se desio 09/10. avgusta 1993.godine kad su pripadnici HVO-a pobili devetero civila iz porodica Bešlaga, Tiro i Đuliman


Dvodnevna manifestacija kojom se obilježila 23.godišnjica zločina započela je u utorak, 09.08.2016.godine u džamiji u Mokronogama u kojoj je nakon akšam namaza proučen tevhid pred duše ubijenih dok je prigodno predavanje održao prof. dr. Halil ef. Mehtić, da bi u srijedu, 10.avgusta, uz spomen obilježje na lokaciji gdje su pronađene pobijene žrtve, bio priređen vjerski program uz izvođenje ilahija od strane zeničkog hora Bedr i obraćanje zvaničnika. Nakon vjerskog programa klanjan je podne namaz uz spomen obilježje izgrađeno na mjestu zločina, a potom za zvanice priređen ručak u restoranu Rubin u Tomislavgradu. Za razliku od ranijih godina ove godine do spomen obilježja moglo se doći taze asfaltiranim putem kojeg su finansirali općina i kanton i koji je koštao oko 30.000 KM.

„Sretan sam zbog ceste koja je sagrađena do mjesta zločina ali i tužan zbog pobijenih žrtava. Ovo je dan tuge sviju nas“, kazao je između ostalog načelnik općine Tomislavgrad, Ivan Vukadin, koji se već ranijih nekoliko godina javno izvinjavao za počinjeni zločin nad Bošnjacima Mokronoga, što je činio i predsjednik OV Mate Kelava. Ovoga puta su prisutni bili i predstavnici katoličke crkve koji su takođet osudili zločin: „Braćo i sestre, sve vas pozdravljam kao građane, komšije i vjernike. Zločin vjernik nije mogao počiniti i svi se trebamo ograditi od svih zločinaca ma iz kojih naroda dolazili i svi kao braća i sestre osuditi sve zločine ma gdje da su počinjeni“, kazao je fra Petar Drmić, istakavši dobru saradnju imama i fratara u Konjicu po ovom pitanju.

O nevino pobijenim žrtvama govorio je i glavni duvanjski imam Edin-ef. Kukić pozvavši sviju da ne zaborave zločin, te da ovo mjesto bude mjesto gdje će se svi Duvnjaci opominjati da se zločin nikada i nikome više ne ponovi. Prisutnima se kratko obratio i muftija mostarski Salem ef Dedović podsjetivši kako su katolici i muslimani, odnosno Bošnjaci i Hrvati na duvanjskim i bh prostorima živjeli u slozi i zajedništvu stoljećima, te da to i dalje trebaju činiti: „Na ovakav način trebamo zajednički obilaziti sva mjesta stradanja nedužnih bh građana, osuđivati zlodjela i afirmirati zajednički život i širiti mir“, poručio je muftija Dedović koji je predvodio i podne namaz na proplanku uz spomen obilježje pobijenima.

Uprkos lijepom vremenu, odziv Duvnjaka na ovu manifestaciju ni ove godine nije bio dobar, svega nekoliko stotina njih, te nekolicina gostiju sa strane.

Cijeli izvještaj u Preporodu od 15. augusta

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine