digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Izašao dvobroj Preporoda

Autor: Avgust 12, 2016 0

Dvobroj Preporoda od 15. jula i 1. augusta 2016. godine izašao je iz štampe.
Pored informacija o aktivnostima organa i ustanova Islamske zajednice, sadržaja iz kulture i vijesti iz dijaspore, Preporod u dvobroju objavljuje: integralni tekst Rezolucije o bosanskom jeziku Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i izvještaje sa obilježavanja godišnjica genocida u Srebrenici i Ključu.

Preporod, nakon boravka na licu mjesta, piše o izgradnji džamije u Ljubljani koja je neposredno prije ramazana dobila munaru. Ljubljanska munara i već prepoznatljive konture džamije ukrašavaju panoramu Ljubljane i svjedoče o duhovnom uzdizanju tamošnjih muslimana.

U intervjuu muftija dr. Mevlud ef. Dudić govori o aktuelnim procesima u Islamskoj zajednici u Srbiji i naglašava da vrata za razgovore ne smiju biti zatvorena.

Preporod se osvrće na objavljene rezultate popisa stanovništva i postavlja pitanje kakve informacije i podatke Islamska zajednica može dobiti iz ovih rezultata i kako ih efikasno iskoristiti u cilju unaprjeđenja svoga rada.

Također Preporod je pitao Ćamila Durakovića i srebreničkog glavnog imama Damira ef. Peštalića zašto je važna mobilizacija probosanskih snaga kako Srebrenica ne bi na lokalnim izborima dobila načelnika koji negira genocid.

Profesor Fakulteta islamskih nauka dr. Orhan Bajraktarević objašnjava i daje ocjenu onoga što se desilo uoči 27. noći ramazana kada su ga, prema njegovom iskazu, policajci priveli, maltretirali i pretukli.

Preporod piše Nedimu Botiću, prvom hafizu u Bosanskoj Dubici nakon 100 godina.

U svojim autorskim tekstovima u ovom broju Senadin Lavić piše o urušavanju univerziteta i sistema obrazovanja u BiH, Fuad Šišić o odnosu prema Bosni i Hercegovini, Muhamed Jusić o zloupotrebi islama, Boris Varga o višeličnoj Evropi i muslimanima.

Slijedeći broj Preporoda izlazi 15. augusta 2016. godine.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine