digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Bošnjacima Počitelja treba podrška, iscurilo je vrijeme oklijevanja i mudrovanja

Autor: Seid ef. Smajkić Oktobar 17, 2016 0

Jučer je "Dnevni avaz" donio vijest, za neupućene šokantnu, a za poznavaoce društveno političkih zbivanja u Hercegovini očekivanu i znanu, o podloj otimačini društvenih dobara kulturno-historijskog nasljeđa Počitelja u korist nekog "fantomskog udruženja" i privatnih vlasnika.

Tako su najupečatljiviji simboli grada Počitelja: Pašina tabija, Gavran kapetanova kula, Donja kapija, Gornja kapija, Barutana, Sahat kula... postali posjed gramzljivaca.

To je u "Dnevnom avazu" utvrdila i predsjednica NVO "Turističko društvo Počitelj" Jadranka Dizdar, pitajući se "ima li u ovom gradu išta da je počiteljsko i kome pripada ovaj grad i da li će od nečije volje zavisiti gdje se može hodati ovim gradom i na koji se način može prići nekom objektu"?

Zatim iznosi konstataciju "kako je Počitelj, izgleda, zarobljeni i zakovani grad privatnika i nekih fantomskih udruženja, uz zapitanost zašto se općina Čapljina tako ponaša, pa valjda su svi ti objekti trebali biti opće dobro"?! Na kraju gospođa Dizdar izražava nadu da se ovaj grad osposobi kako bi se našao pod zaštitom UNESKO-a, što bi nam, naravno, svima trebao biti cilj.

Ono što me ponukalo da se referiram na ovu temu i bolnu činjenicu jeste zakašnjelo reagovanje i djelovanje nas Bošnjaka, prije svega političkih djelatnika, i to u svakom segmentu našeg života. Ovako kapitalno pitanje ne može se prepustiti nekolicini povratnika, entuzijasta, koji donedavno nisu imali riješenu ni vodu ni struju. Ta primarno komunalna pitanja je rješavao mjesni imam Džemal ef. Gadara sa svojim saradnicima.

U ovakvim sredinama federalni organi uprave, prije svega Ministarstvo prostornog uređenja, ministarstva kulture i obrazovanja te Ministarstvo za turizam, Državna komisija za zaštitu nacionalnih spomenika kulture... moraju preuzeti brigu i imati odlučnu ulogu u unapređenju i zaštiti kapitalnih zdanja kakav je Počitelj i zaustaviti daljnju devastaciju i primitivno skrnavljenje ove kulturno historijske cjeline.

Drugi razlog za moje reagovanje je moje lično iskustvo od prije 12- 13 godina kada su općinske vlasti Čapljine otuđile vakufsku imovinu u Počitelju (počiteljsku medresu) u korist privatnog lica koje je tu zgradu dalo u zalog za podizanje kredita u vrijednosti od 150.000 KM za neki privatni biznis, što sam morao sudski osporavati...

Sve ovo podsjeća na Stolac, na stvaranje tzv. "hrvatskog prostora" i ambijenta kako bi Bošnjaci Počitelja ostali bez svoga grunta i izgubili moral i samopouzdanje da se do kraja bore za opstanak na svojim vjekovnim ognjištima.

Bošnjacima Počitelja treba podrška! Politički predstavnici Bošnjaka probudite se! Iscurilo je vrijeme oklijevanja i mudrovanja. Vrijeme je za akciju.

Seid ef. Smajkić

(autor teksta je bivši mostarski muftija)

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine