digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Novi načelnik najveći vakif u novijoj povijesti Kalesije

Autor: F. Sinanović Novembar 13, 2016 0

U Raincima Donjim kod Kalesije na svečan način otvorena je obnovljena Stara (Atik) džamija. Riječ je o džamiji koja je prvobitno bilo izgrađena 1959. godine.

Karakteristična je po drvenoj munari. U toku agresije doživjela je oštećenja, a izgradnjom nove džamije više nije bila u funkciji i bila je prepuštena zubu vremena. Nakon renoviranja koristit će se, između ostalog, i kao biblioteka.m Ovom svečanom činu prisustvovali su brojni vjernici iz okolnih džemata. Nakon vjerskog programa, Hasan ef. Spahić, izaslanik muftije tuzlanskog Vahida ef. Fazlovića, predao je ključeve od džamije Seadu Džafiću, vlasniku kompanije „UNIS TOK“, koji je otvorio džamiju. Džafić je i finansirao obnovu džamije. Prve knjige za biblioteku koja će biti u sklopu džamije donirao je Enver ef. Alić, glavni imam MIZ Kalesija.  Pozvao je i ostale Kalesijce da doniraju knjige za ovu biblioteku. Mještanin Hasan Paloš, kao znak zahvalnosti, vakifu Seadu Džafiću uručio je umjetničku sliku sa morivom “Atik” džamije. Zahvalnicu je Džafiću u ime Medžlisa IZ Kalesija uručio i glavni imam Enver. ef. Alić.

 - Ovo je moj najdraži dan u životu. Pripala mi je čast da danas dam i predam na upotrebu jedan divan objekat koji će koristiti posebno mojim Donjim Raincima, Kalesiji, i cijeloj Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine, kazao je Sead Džafić, koji je na nedavno održanim Loklanim izborima kao nezavisni kandidat izabran za novog načelnika Općine Kalesija.

 Enver ef. Alić je za Seada Džafića kazao da je najveći kalesijski vakif u novijoj povijesti Kalesije. Osim finansiranja rekonstrukcije stare džamije u Donjim Raincima, donirao je i 60 hiljada maraka za kupovinu zemljišta za mezarje u Kalesiji.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine