digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Imamski poziv između duhovnih i materijalnih potreba džematlija

Autor: Aljo Cikotić Februar 10, 2017 0

Biti uspješan imam, hatib i muallim, veoma je zahtijevna, ali ne i nemoguća misija. Spojiti tri u jedan, objediniti sve aktivnosti u jednoj ličnosti zahtijeva veliku ljubav i predan rad.

S obzirom da je najljepši govor govor onoga koji poziva k Allahu, koji uz to čini dobra djela i koji kaže da je musliman, onda je imamski poziv najljepši, najčasniji, ali uz to, i najodgovorniji, zato što se odnosi na savjete za uspjeh i sreću na oba svijeta. Ko bude lijep primjer u životnoj sredini, ko pokreće lijepe aktivnosti, može dokučiti draž osjećaja sreće da ga je Allah počastio nasljedstvom vjerovjesnika. 

Poslanik islama, Muhammed, s.a.v.s., sa svojim ashabima od prvog trenutka dijelio je sve ovosvjetske brige, tuge, neizvjesnosti, strahove, glad, ali i uspjehe i radosti. Bio je sastavni dio svoje sredine, nije se nakon poslanstva odvajao od drugih ni po odjeći, ni po mjestu sjedenja u društvu niti stanovanja. Bliskost sa ashabima davala mu je legitimitet da im bude u svim životnim okolnostima najljepši uzor koji su osjećali bliskim i primjerenim i koji su praktično slijedili.

Imamo li mi danas imame koji sa svojim džematlijama imaju prisan odnos, koji su spremni saslušati životne probleme, izazove i nedoumice svojih džematlija? Kroz iskustvo kućnih posjeta i razgovora sa džematlijama primijetio sam da se može steći realnija slika duhovnog i materijalnog stanja naših džematlija, a to je vrlo bitan segment kako bi se sa minbera petkom i drugim prigodnim predavanjima mogao ponuditi i adekvatan lijek i za materijalne i za duhovne probleme. 

Poslanik islama, Muhammed, s.a.v.s., u najtežim okolnostima poslaničke misije ohrabruje svoje ashabe radosnim vijestima da će doći bolja vremena, ali da do tada treba marljivo i predano raditi. Govor imama sa minbera petkom ima veoma veliki značaj. Imam će aktuelizirati sva pitanja koja tište džemat. Govorit će o duhovnom i tjelesnom zdravlju. Govorit će o značaju čistoće duše, tijela i životne sredine. Džematlije će itekako poslušati praktične savjete koji će im život unaprijediti. Naš uzor, Muhammed, s.a.v.s., upućivao je savjete koji su vezani i za dušu i za tijelo. Vodio je računa o zdravlju pojedinca i zajednice, o lijepim odnosima unutar porodice, komšiluka i društva uopće. 

Danas je vrijeme brzog tempa života, tako da su nam potrebni praktični savjeti koji su odmah primjenjivi. Kroz prisan i neposredan odnos puno se može postići na poboljšanju našeg stanja. Mnoge muslimanke mijenjaju svoj način odijevanja, ali tek nakon što shvate značaj korijenite pozitivne promjene. Mnoge od njih priznaju da o tim temama niko nije sa njima otvoreno i iskreno razgovarao. Nema životne teme o kojoj Poslanik, s.a.v.s., nije razgovarao sa svojim ashabima i sahabijkama. Savjetovao ih je kako će imati uspješan brak, kako će biti dobri roditelji, poslušna djeca, uspješni trgovci ukoliko pošteno posluju, kako će imati Allahovu pomoć ukoliko se grijeha budu klonili. 

Naše vrijeme je i naš izazov i naša prilika. Koliko se budemo uspješno snašli da ljepote islama približimo što većem krugu naših džematlija utoliko ćemo imati i više sretnih i uspješnih ljudi na svim životnim planovima. Imami će kroz dobro pripremljene i praktično primjenjive savjete petkom sa džume puno pomoći da džematlije prate životne aktuelnosti, i duhovne i materijalne. Proljeće je prilika za podsjećanje na proživljenje na Sudnjem danu, zašto se trebamo spremati čineći dobra djela, ali i na našu obavezu da zemlju, koju nam je Allah, dž.š., dao kao mjesto ovosvjetskog boravka, obrađujemo i kultivišemo, da je čuvamo i čistimo i prema njoj se odgovorno ophodimo. Imam i džematlije će praktičnim akcijama čišćenja vakufskih parcela i njihovim kultiviranjem pokazati kako se to čini. U periodu ekonomske krize džamija nam pomaže da uspostavimo balans duhovnog i materijalnog, jer je istinska sreća u zadovoljstvu duše, a zadovoljstvo se postiže pravilnim odnosom prema duhovnim i materijalnim vrijednostima. 

Praktičan savjet je da se imam sa džematlijama treba družiti u svim životnim prilikama. Lijepo je da imam bude rado viđen u našim porodicama u momentima sreće i veselja, a ne samo kada je smrtni slučaj. Lijepo je da se organiziraju druženja, zajednički iftari, ekskurzije – putovanja koja će biti uzrokom boljeg upoznavanja i međusobnog zbližavanja. Na taj način će imam biti u prilici pomoći lijepim govorom i praktičnim primjerom kako se može uspješno na Dunjaluku napraviti balans duhovnog i materijalnog.

 Da nas Allah pomogne na putu promoviranja i življenja istine kojom se postiže sreća na oba svijeta.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine