digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Širi kontekst priče o izbjeglicama

Autor: E.S. Februar 14, 2018 0

Bilo bi, vjerovatno, zanimljivo imati uvid i u našu percepciju arapskih turista u BiH: imaju li džematlije šta protiv dolaska arapskih turista u BiH, te plaše li se Arapa, njihovih porodica i načina života, kao i mogućnosti da na bilo koji način ugroze ekonomske i druge prilike u našoj zemlji?

Naime, tokom ljetne sezone brojni mediji, za razliku od predstavljanja izbjeglica, arapske turiste predstavljaju kao problem, stoga da li bi se u nekoj skorijoj budućnosti, ovakav odnos prema “Arapima koji imaju novca“ mogao vrlo lahko prenijeti i na “Arape koji nemaju novca“, odnosno izbjeglice.

Nakon što su mediji prenijeli tekst o životu Jevreja u BiH s porukom predsjednika Jevrejske zajednice BiH Jakoba Fincija da je ovo sigurno mjesto u svijetu za Jevreje, možemo biti zadovoljni ovakvom percepcijom kod Jevreja i javnosti van BiH, ali kada se pogleda odnos nekih medija prema Arapima možda trebamo podsjetiti Jevreje, ali i druge, da u BiH postoje snage koje svjesno ili nesvjesno šire ksenofobiju, rasizam i svega čega se treba plašiti svaki građanin ove zemlje, a na kraju i Jevreji.

Mišljenje džematlija o izbjeglicama iz muslimanskih zemalja

Naime, već nekoliko godina u medijima se pojavljuju prilozi koji šire mržnju prema turistima iz arapskih zemalja (podsjećamo da su Arapi semitski narod kao i Jevreji), plašeći građane BiH da dolaze “drugi“, stranci čudnog izgleda i još čudnijih navika, da su oholi i, k tome još, imaju para pa kupuju nekretnine po Bosni, te će na koncu navodno i masovno naseliti našu zemlju. Podsjeća li nas to na nešto? Možda na vrijeme kada su Jevreji bili “drugi“, stranci na “našoj“ zemlji, koji se bave kamatom, imaju para pa kupuju nekretnine i pokreću poslove, a svojom tradicijom ne pripadaju našem podneblju? Pored brojnih dosadašnjih kolumni, analiza i komentara, sve redom s dramatičnim i senzacionalističkim upozorenjima na arapsku prijetnju, kao primjer navodimo video-prilog online magazina Žurnal, u kojem se stavlja znak jednakosti između vojnika s kalašnjikovom u ruci i turista s dječijim kolicima koji dolaze u BiH iz arapskih zemalja. Može li ovakva grozomorna poredba biti i upozorenje Finciju i njegovom narodu, jer neki već godinama vode kampanju koju su počeli tamo gdje je stao Gebels? Sve to nas navodi da se zabrinemo što u našoj zemlji još uvijek postoji mržnja prema „drugom“, a teče venama građana koji se označavaju nosiocima kulturnog života i slobode u BiH.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine