digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Sarajevo: Oduzeti vakufi pored kojih prolazimo 2.

Autor: E. Subašić Maj 11, 2018 0
Vakuf Jakub-paše Vakuf Jakub-paše

Upoznajmo se s vakufima Sarajeva pored kojih često prolazimo, čiji je identitet promijenjen i koji su većinom nacionalizovani i uzurpirani, a njihova povijest se sistematski znanstvenim putem i političkim interesima marginalizira u današnjem vremenu

Medresa Fadil-paše Šerifovića

U blizini Čokadžijinog vakufa, preko puta desne strane kompleksa Careve džamije, gdje je sjedište reisu-l-uleme, nalazi se devastirana zgrada. Hotel Nacional nije samo fiktivno ime istoimenog albuma Dine Merlina, što će internetska baza uvijek pokazati prilikom pretraživanja ovog pojma, već predratni hotel koji je devastiran u protekloj agresiji. Internetska baza podataka, naročito mediji, neće pokazati da je hotel izgrađen na mjestu nekadašnje medrese Fadil-paše Šerifovića, u kojoj je sam vakif bio predavač. Naime, komunističke vlasti su 1958. godine oduzele zgradu medresu i izgradile hotel u kojoj su praktičnu praksu imali učenici obližnje Srednje ugostiteljsko-turističke škole.Također, na mjestu škole bio je hadži Isaov mesdžid iz 17. stoljeća, koji je srušen 1950. godine.

P1070617

Vakuf Jakub-paše 

Preko puta hotela Nacional, zapravo s druge strane Miljacke na atraktivnoj lokaciji u blizini Vijećnice nalazi se zgrada Jakub-paše, sagrađena 1940. godine. Zgrada je nacionalizovana 1959. godine, a stanove su otkupila privatna lica. 

Isa-begova tekija

Prolazeći pored Jakub-pašinog vakufa i Vijećnice cesta se nastavlja ka poznatoj Bentbaši, mjestu koje se smatra izlazom iz Sarajeva prema Istočnoj Bosni. Upravo cesta prolazi kroz nekadašnji kompleks Isa-begove tekije, vakuf utemeljitelja Sarajeva Gazi Isa-bega Ishakovića. Njeno rušenje započeto je 1941. nakon uspostave Nezavisne države Hrvatske, konačnu odluku o njenom uklanjanju donijele su gradske vlasti Sarajeva 1950., a odluka je i izvršena 1957. godine.Na ovom širem lokalitetu nalazi se cesta, hotel, benzinska puma, ljetne kafane i granapi. Do danas je ostalo zatrpano nekoliko mezarova ljudi čiji se duhovni život veže za tekiju, od kojih su neki bili i šejhovi tekije.

P1070654

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine