digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Mališani mekteba Hidaje obilježili 12. Rebiu-l-ewel i dan državnosti BiH

Autor: D.B. Novembar 27, 2018 0

Mekteb Hidaje je jedan od najorganizovanijih mekteba u dijaspori, broj djece koja upišu mekteb kreće se preko 220, koliko ih je upisalo ove mektepske godine i još uvijek pristižu djeca na upis.

Posebno raduje tendencija rasta broja upisane djece iz godine u godinu, što je veliki ponos i čast za sve Bošnjake u Njemačkoj. Rezultat ovakvog stanja jeste odgovoran odnos predstavnika džemata i muallima prema instituciji mekteba. 

U svrhu razvoja svijesti o mektebu, ali i motivacije za učenje, organizuju se razni vidovi mektepskih manifestacija koje doprinose razvoju i unapređenju mekteba. U cilju što bolje organizacije mektepske nastave realiziraju se i vannastavne aktivnosti poput: kvizova, izleta, ekskurzija. Za efikasniju nastavu organiziraju se roditeljski sastanci, redovno, što doprinosi razvoju komunikacije muallim-roditelj, a što u konačnici ostvaruje rezultate na polju odgoja i obrazovanja djece. Da je to tako potvrđuju i jučerašnje aktivnosti koje je realizirao mr.sc Damir-ef. Babajić sa svojim mališanima iz mekteba Hidaje, zajedno sa roditeljima djece.

U okviru plana i programa mektepske nastave s ciljem razvijanja svijesti o mektebu i važnim datumima za sve nas, kako kod djece tako i kod roditelja, muallim mr.sc Damir-ef. Babajić je organizirao jednodnevni izlet za polaznike mekteba Hidaje i njihove roditelje. Izlet je organiziran u subotu 24.11.2018. godine u jednoj od najpoznatijih kuglana u Minhenu. Izlet je imao vjerski, kulturni i rekreacioni karakter. Kako je istakao njihov muallim Damir efendija cilj mu je da djeci učini dolazak u mekteb, džamiju, što atraktivnijim a i da se bolje upozna kako s njima tako i sa roditeljima. On je održao kratko predavanje djeci i roditeljima o Poslaniku a.s., u povodu 12. Rebiu-l-ewela, kako se odnosio prema djeci i roditeljima, te o Poslanikovom odnosu prema domovini. Naglasio je važnost 25. Novembra, dana državnosti BiH, te istakao važnost obilježavanja ovog datuma. Ovo je bila prilika da na ovakav način obilježimo dva važna datuma za nas Bošnjake, dan rođenja Poslanika i dan državnosti BiH-istakao je Babajić. Potom je zamolio roditelje da svojoj djeci pričaju i čitaju o Poslaniku a.s. ali i da im ukažu na važnost dana državnosti BiH. 

Nakon edukativnih aktivnosti djeca su uz igru i sport provela dio dana, a roditelji su iskoristili priliku za međusobno druženje i razgovor.  „Nadamo se da će se ovakve aktivnosti realizirati i u budućnosti, jer doista nemam riječi da opišem radost kako djece tako i nas roditelja. Pored novih saznanja o vjeri, domovini, stekli smo nova iskustva i nove prijatelje“, kazao je jedan od roditelja djece.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine