digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Stotine mladih Bošnjaka na druženju u Mannheimu

Autor: Medin Kovačević Juni 19, 2019 0

U organizacije Mreže mladih Islamske zajednice Bošnjaka Njemačke, 09. juna je održano prvo omladinsko bajramsko druženje pod nazivom „Bajramsko večer Mreže mladih“. U Mannheim, ovogodišnji grad domaćin, stiglo je više stotina gostiju, mladih Bošnjakinja i Bošnjaka iz Njemačke, Austrije, Švedske, Luksemburga, Švicarske i Holandije. 

Podršku organizaciji bajramske večeri Mreže mladih pružila je Uprava za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u BiH, koju je ovom prilikom predstavljao Muhamed Jugo.

Toplu dobrodošlicu dragim gostima poželio je Medin Kovačević, koordinator Mreže mladih, koji je izrazio zadovoljstvo velikim odzivom bošnjačke omladine iz brojnih zemalja Zapadne Evrope.

Hafiz Ammar Bašić je u svom obraćanju podsjetio prisutne na važnost očuvanja islamskih i nacionalnih vrijednosti bez obzira na kojem geografskom području živjeli. Istakao je da snaga bošnjačke dijaspore, posebno mladih generacija, leži u zajedništvu i čvrstoj institucionalnoj povezanosti sa Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini.

Dr. Osman efendija Kozlić, muftija IZ Bošnjaka za zemlje Zapadne Evrope, uputio je pohvale Mreži mladih, kao i džematu Mannheim koji je bio domaćin ovogodišnjeg bajramskog druženja. Kao jedan od prioriteta u budućem radu Islamske zajednice u Zapadnoj Evropi, muftija Kozlić je naveo brigu o mladima, te njihovo aktivno uključenje u rad Islamske zajednice. Izrazio je nadu da će dobro organizovana bošnjačka omladina u dijaspori postati predvodnik društvenog i vjerskog života Bošnjaka muslimana u zemljama Zapadne Evrope.

Kao specijalni gost, u višesatnom programu je učestvovao i pjevač Armin Muzaferija, dok su se učenjem ilahija predstavili horovi iz njemačkih gradova Ulm i Saarbrücken, kao i hor Mreže mladih Švicarske.

Organizatore druženja je posebno obradovala činjenica da su mladi ostali zajedno skoro šest sati i upoznali se te izrazili želju i potrebu za zajedničkim projektima. Poseban dojam činio je zajednički akšam namaz kao i ugodan vaz i nasihat hafiza dr. Midhat-ef. Beganovića.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine