digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Formirana IZ Bošnjaka u Mađarskoj

Autor: M. Lemeš Novembar 02, 2016 0

Šef Odjela za dijasporu Uprave za vanjske poslove Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini Mensur ef. Pašalić prisustvovao je 14. oktobra 2016. godine održavanju inicijativne skupštine za formiranje Islamske zajednice Bošnjaka u Mađarskoj.

Na skupštini, koja je održna poslije džume namaza u Šiklošu, stekli su se svi neopohodni uvjeti za formiranje IZ Bošnjaka u Mađarskoj, izabran je prvi odbor na čelu sa mladim Ahmedom Hankićem. Prisutni vjernici nisu krili radost formiranjem IZ, smatrajući to događajem od historijskog značaja za islam i Bošnjake u Mađarskoj. Časni Kur’an, kao hedija IZ u BiH, uručen je prisutnim klanjačima.

Formiranje Islamske zajednice Bošnjaka uslijedilo je nakon zvanične posjete reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića Mađarskoj krajem aprila ove godine, na poziv premijera Viktora Orbana, tokom koje su dogovoreni koraci u formiranju zvanične Islamske zajednice Bošnjaka uz direktnu mađarsku podršku.

U narednim mjesecima očekuje se i zvanična potvrda registracije IZ Bošnjaka u Mađarskoj od strane državnih organa kao i kupovina adekvatnih prostorija za obavljanje vjerskih aktivnosti, te upošljavanje stalnog imama.

Predstavnici Uprave za vanjske poslove i dijasporu su u više navrata posjetili Bošnjake u Mađarskoj koji žive u Šiklošu, Harkaniju i Pečuhu, te se upoznali s njihovim vjerskim aktivnostima koje se svode na obavljanje džume namaza u Malkoč-begovoj džamiji iz 1565. godine u Šiklošu, koja je trenutno muzej, a vjernicima se omogućava da u vrijeme džume obave farz između izloženih eksponata. Džumu namaz već godinama predvodi Mehmed Mutapčić.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine