digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Bugojno: Posjeta učenika iz Splita

Autor: Novembar 10, 2016 0

U nedjelju, 6.11.2016. god., polaznici srednjoškolskog vjeronauka Medžlisa Islamske zajednice Split predvođeni svojim vjeroučiteljem, glavnim imamom Vahid ef. Hadžićem i muallimom Suadom Hadžić posjetili su Bugojno i Livno. Glavni cilj u Bugojnu bio je Kulturni centar princeze Dževhere. Na žalost, dio polaznika vjeronauka za srednjoškolce nije mogao ići na izlet uslijed neimanja putnih isprava i drugih opravdanih razloga.

Pošto je posjet prethodno najavljen, u Centru je upriličen prijem od strane generalnog direktora Regionalnog ureda Lige muslimanskog svijeta i nadzornika Kulturnog centra princeze Dževhere šejha Rahmetallaah Nazeer Gari i nekolicine uposlenika. Nakon pauze radi ručka i klanjanja podne namaza, gosti su obišli prostorije Centra gdje su im pružene podrobne informacije o aktivnostima i svim uslugama koje Centar pruža potpuno besplatno različitim kategorijama BiH društva. S druge strane, u amfiteatru Centra, glavni imam Medžlisa IZ Split je predočio aktivnosti našeg Medžlisa. Ovom događaju prisustvovao je i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bugojno, Vehid ef. Arnaut. Na kraju posjete, glavni imam MIZ Split je uručio poklon generalnom direktoru Centra. Poklon je bio u vidu knjige o životopisu Božijega Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, a potom je i direktor Ureda i Centra uručio poklone svim posjetiteljima. Također, vrijedne poklone u vidu knjiga za potrebe Medžlisa IZ Split, Vahid ef. Hadžiću uručio je i uvaženi Vehid ef. Arnaut na čemu smo mu veoma zahvalni.

Posjet Bugojnu završio je obilaskom centra grada kojom prigodom je ulogu vodiča imao uvaženi profesor i predavač Muhammed Jusić, zatim džamije Sultan Ahmeda i drugih gradskih znamenitosti te učenjem El-Fatihe kod spomen obilježja šehidima odbrane Bugojna.

Iza toga, izletnici su se uputili u Livno gdje su ih nestrpljivo čekali omladinci Medžlisa Islamske zajednice Livno. Susret s njima po dogovoru s glavnim imamom Dževad ef. Hadžićem, upriličen je u prostorijama veoma lijepo uređene zgrade sjedišta Medžlisa. Tom susretu se pridružio i određen broj imama i muallima Medžlisa IZ Livno. Samo druženje je započelo predočenjem projekta koji su vodili polaznici vjeronauka srednjoškolskog uzrasta vezano za problem raširenosti kockanja i klađenja i ogromnog broja kladionica u Livnu. Taj projekt je veoma kvalitetno proveden i učenici su terenskim i istraživačkim radom došli do mnogobrojnih zabrinjavajućih i poraznih rezultata. O stanju i aktivnostima na polju vjeronauka u MIZ Split kratku prezentaciju je održala naša polaznica srednjoškolskog vjeronauka Shefkije Doroci. Uslijedio je razgovor na tu temu u kojem su uzeli učešća kako domaćini tako i gosti. Jaciju namaz je klanjana u glavnoj džamiji Čurćinici. Poslije jacije uslijedilo je neformalno druženje mladih koje je moralo na kraju biti prekinuto radi povratka kući. Međutim, ostalo je obećanje da će ako Bog da čim prije uslijediti uzvratni posjet našem Medžlisu.

Na kraju, posebnu zahvalu uz dove Uzvišenom Allahu treba iskazati jednom članu MIZ Split koji je u potpunosti sponzorirao cijelo ovo putovanje. V.H.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine