digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Njemačka: Održano prvo savjetovanje predsjednika džemata

Autor: Z.M. Mart 16, 2017 0

U subotu, 11.03.2017. g. u prostorijama džemata Darmstadt održano je prvo savjetovanje predsjednika džemata Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj.

Ovom skupu odazvalo se ukupno oko tridesetak predsjednika džemata širom Njemačke. U prvom dijelu susreta prisutnima su se obratili Muftija Pašo ef. Fetić, šef Ureda za bošnjačku dijasporu Rijaseta IZ u BiH, Mensur ef Pašalić, stručni saradnik Muhamed ef. Jugo i profesor Mustafa Spahić – Mujki. U ovom dijelu susreta istaknut je značaj nesebičnog rada i truda te je tim povodom uručena i zahvalnica Dr. Feridu Kugiću, predsjedniku IZ Stuttgart za njegov 25-godišnji  doprinos razvoju džemata i Islamske zajednice u cjelini.

Nakon podne namaza i zajedničkog ručka nastavilo se sa drugim dijelo susreta u kojem su predstavljeni Standardizirani statut džemata i Pravilnik o radu imama. U okviru ovog dijela otvorena je i diskusija o gorućim pitanjima unutar Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj. Svi učesnici su konstruktivno učestvovali u diskusijama i tematizirali brojna pitanja koja stoje pred našom Zajednicom.

Iako se Zajednica susreće sa brojnim izazovima,  učesnici su pokazali visok stepen odgovornosti i odlučnost da zajedničkim snagama nastavimo proces daljnje institucionalne izgradnje Zajednice.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine