Zaplakao za uništenim knjigama

Autor: B.P. Februar 02, 2015 0

Idriz ef. Bešić jedan je od sinonima Bošnjaka u Gunji. Gotovo tri i po decenije imam je u ovom mjestu. S narodom Gunje podijelio i nevolje majskih poplava. Ostao je bez kuće i kućišta, bez igdje ičeg, a najteže mu je pao gubitak bogate biblioteke koju je novim rukopisima dopunjavao 30 godina.

Ovo je priča o Idrizu ef. Bešiću, glavnom imamu Medžlisa IZ Gunja, koji je čitav dosadašnji radni vijek, blizu tri i po decenije, proveo u ovom džematu. Postao je jednim od sinonima ovog pitomog slavonskog mjesta. S narodom Gunje dijelio je radosne i teške trenutke. S narodom je podijelio i posljedice majskih poplava. Ostao je bez kuće i kućišta, bez igdje ičeg, a najteže mu je pao gubitak bogate biblioteke koju je novim rukopisima dopunjavao 30 godina. O tom će trenutku, suznih očiju, kazati: „Što se tiče osobnih gubitaka u poplavama jedino sam za knjigama, za mojom bibliotekom, zaplakao. Uz ostalo, u biblioteci sam imao ukoričena sva godišta Preporoda, Islamske misli, Zemzema...“ Ovo je prilika da pozovemo bibliofile i druge dobre ljude da, u granicama mogućnosti, pomognu efendiji Bešiću oko formiranja nove biblioteke.

Na inicijativu Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i potporu Hrvatske vojske u Gunji je 28. juna 2014. otvorena narodna kuhinja. Otvaranju kuhinje prisustvovali su predsjednik Hrvatske Ivo Josipović i predsjednik Mešihata dr. Aziz ef. Hasanović. Tom prilikom muftija Hasanović istakao da otvaranjem narodne kuhinje u Gunji za sve one koji sudjeluju u obnovi Islamska zajednica potvrđuje svoju opredjeljenost u konkretnom pomaganju svim građanima bez obzira na vjeru, naciju ili bilo koju drugu odrednicu. Efendija Bešić je ponosan što je Islamska zajednica i na ovakav način pomogla nastradalim ljudima. Za potrebe narodne kuhinje na raspolaganju su prostorije islamskog centra u Gunji. Inače, narodna kuhinja u Gunji dnevno obezbjeđuje preko 2000 obroka.

Idriz Bešić rođen je 05. 11. 1959. u Sokolu kod Gračanice, BiH. Oženjen je i otac četvero djece. Kćerka Dženana završila je gimnaziju u Županji, udata je, živi i radi u Beču u Austriji. Kćerka Emina, također je završila gimnaziju u Županji, zatim Filozofski fakultet u Tuzli, smjer razredna nastava, udata u Brčkom, radi u Gunji sa djecom sa posebnim potrebama. Sin Azem završio je tehničku školu u Brčkom, trenutno studira informatiku, a mlađi sin Abdullah je učenik osnovne škole u Gunji. Supruga Hajrija (Čandić) je domaćica. Nakon završetka osnovne škole Idriz Bašić 1974. godine upisuje Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Po zvršetku Medrese 1980. godine odlazi u JNA, a poslije odsluženja vojske stavlja se na raspolaganje Islamskoj zajednici i započinje službu u Gunji, zvanično od 01. 01.1982. godine sve do danas. Vanredno je studirao pravo. Bio je član Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, član Sabora Islamske zajednice u Hrvatskoj u dva mandata, član Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Prije dvadesetak godina bio je prvi imam koji je započeo sa školskim vjeronaukom na prostoru bivše nam države Jugoslavije, heftu nakon katoličkog vjeronauka.

Sve vrijeme službovanja u Gunji društveno je angažiran, prvo u nogometnom klubu „Jadran“ gdje je igrao nogomet, kasnije biočlan uprave, a jedno vrijeme i tajnik kluba. Za vrijeme agresije na Hrvatsku, a kasnije i Bosnu i Hercegovinu, bio je na raspolaganju našem narodu, posebno izbjeglicama iz Bosne, kojih je bilo i tri puta više nego džematlija. Aktivno, istina konspirativno, sudjelovao je u obrani Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Bio je član općinske zakonodavne i izvršne vlasti, član poglavarstva u dva mandata, član Vijeća općine Gunja u tri mandata, za to vrijeme u jednom mandatu potpredsjednik vijeća, a u drugom mandatu bio je predsjednik Vijeća općine Gunja. U jednom mandatu je bio sudac porotnik na Županijskom sudu u Vukovaru. Treći mandat je predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Vukovarsko-srijemske županije, a član je i Vijeća bošnjačke nacinalne manjine općine Gunja. Član je komisije za priznanja odlikovanja i nagrade Županije. Član je koordinacije Vijeća nacionalnih manjina, zatim je član još nekoliko komisija i Odbora kako na općinskom tako i na županijskom i regionalnom nivou.

© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro - Video produkcija