Za kupovinu placa i gradnju džamije prikupili 43 hiljade eura

Autor: F. Sinanović Februar 09, 2015 0

Nadaju da će već u prvoj polovici ove 2015. godine udariti temelje za svoju džamiju

 

U Njemačkoj djeluje i bosanski džemat Hanau. Prošle godine obilježili su 20 godina postojanja. Imam ovog džemata je Sedin ef. Durmiš iz Zenice, a dežmatlija ima iz Hercegovine, iz Istočne Bosne, Sandžaka, Srednje Bosne. Redovnih džematlija je 130. Vjeronauku pohađa 35 djece. Za obavljanje džume i druge vjerske aktivnosti, trenutno se koristi podrumski prostor u jednom objektu veličine 100 metara kvadratnih, a uz to imaju abdesthanu i kahvedžinicu.

No, kako stvari stoje, i džematlije Hanaua bi uskoro mogli dobiti svoju džamiju, saznajemo od Nedžada ef. Imamovića, aktivnog člana ovog džemata.

U gradu Hanau našli su i zemljište na kojem bi trebali graditi džamiju. Plac je površine 2300 kvadratnih metara, a morat će za njega izdvojiti 300 hiljada eura. U džamiji, koju, ako Bog da, planiraju napraviti, muški dio bi zauzimao 190 kvadratnih metara, ženski 140, za prateće prostorije je predviđeno 280 kvadratnih metara, a predviđeno je još 100 kvadratnih metara korisnog prostora.

Da bi prikupili dio novca, u džematu Hanau su 23. januara organizirali i donatorsko veče na koje su pozvali ugledne ljude, biznismene iz džemata i okoline...

Pažnja! Više pročitajte u printanom izdanju Preporoda od 15.februara 2015.g.
© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro - Video produkcija