50godina.jpg
digitalbanner-naslovna7.jpg

Imamski je angažman u dijaspori složeniji i odgovorniji

Autor: B. P. Februar 16, 2015 0

Mr. Hasudin ef. Atanović, imam u BKZ Spittal an der Drau, profesor islamske vjeronauke i sekretara Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji

 

 Magistra Hasudina ef. Atanovića poznajem dugi niz godina. Često smo se sretali na prigodnim programima u njegovom džematu kao i na manifestacijama u džematima diljem Austrije. Uvijek je bio kreativan, inovativan, pokretljiv i čovjek od odgovornosti i povjerenja. Tu kao i druge njegove osobine prepoznavali su njegove kolege imami i uvijek ga birali među najistaknutije predstavnike unutar asocijacije bošnjačkih džemata. Malo je govorio o sebi. Tek sam nedavno saznao da je sin podrinjskog šehida rahmetli Hasana, te da će mu na narednoj godišnjici genocida u Srebrenici biti klanjana dženaza. Jednom prilikom pitao sam ga kako vidi angažman imama u dijaspori, na šta je kazao: „Uvijek je poziv imama bio častan i odgovoran. Imamski angažman u dijaspori je možda složeniji i odgovorniji, jer je tamo imam i matičar, i službenik, i savjetnik, i menadžer, i hodža. S druge strane, veliki je izazov djelovati u sredini koja se prvi put susreće s muslimanima. Otuda je odgovornost na nama da što ozbiljnije pristupamo emanetu koji smo preuzeli. Džemat u dijaspori je sastavljen od ljudi iz cijele Bosne i Hercegovine, Sandžaka, s Kosova, iz Makedonije. Svi oni donijeli su svoje običaje i tradiciju džemata iz svojih zavičaja. Sve to treba akceptirati i prilagoditi vremenu i prostoru u kojem živimo...“

M. Hasudin ef. Atanović rođen je 27. 08. 1975. u Kamenici kod Zvornika. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, a potom se upisao u Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajvu. Školovanje u ovoj školi prekida mu agrasija na BiH. Vrijeme agresije na BiH provodi u Podrinju kao pripadnik Armije BiH. Preživio je genocid u Srebrenici, dok to nije bio slučaj sa njegovim rahmetli babom Hasanom i mnogim rođacima i prijateljima. Njegovom babi Hasanu ove godine biti će klanjana dženaza u Potočarima.

Nakon agresije na BiH školovanje nastavlja u Behram-begovoj medresi u Tuzli. Poslije završene medrese (1997.) putevi ga vode u dijasporu. Od 1998. aktivni je imam u džematu BKZ Spittal an der Drau u Austriji. Dolaskom u Austriju aktivno se uključio u rad Islamske zajednice Bošnjaka dajući svoj skromni dorinos razvoju i jačanju ove institucije. Aktivno se uključio i u rad IGGiÖ, te od 1999. počinje raditi i kao vjeroučitelj u osnovnim, a kasnije u srednjim školama u pokrajni Kärnten – Austrija (nastava se izvodi na njemačkom jeziku). Poziv imama i vjeroučitelja i danas je osnova njegovoga djelovanja.

Bio je na čelu aktivnosti u džematu koje su krunisane kupovinom zgrade BKZ – Vakuf, 1666 m2 zemljišta, objekat 600 m2 korisnog prostora, moderan, fukcionalan, dobro opremljen BKZ u Spittalu postaje mjesto okupljanja i dijaloga, susreta generacija, kultura i vjera, osnova za budućnost, očuvanje vjere, kulture i tradicje, aktivna integracija u društvo u kojem živimo.

Studirao je uz rad. Tako je Islamski pedagoški fakultet u Bihaću završio 2008., a na istom fakultetu je i magistrirao februara 2015. godine.  

Godine 2005. izabran je za sekretara Islamske zajednice Bošnjaka koja je prolazila kroz jednu turbulentnu fazu svoga djelovanja, ali nakon svih previranja i nasuglasica opstala je, te ojačala ujedinjenjem 2012. godine. Također je i 2012. izabran za sekretara ujedinjene IZBA-e, jedne od najbolje uređenih, organiziranih zajednica Bošnjaka u dijaspori. IZBA trenutno ima 40 bošnjačkih džemata i djeluje na prostoru cijele Austrije. Svojim je autoritetom dao značajan doprinos da IZBA kao stabilna institucija bude prepoznata u Austriji i šire.

Aktivno je učestvovao u mnogobrojnim projektima IGGiÖ i IZBA, neke i organizirao. Učestvovao na evropskim konferencijama imama, internacionalnim sipozijumima, interreligioznim dijalozima, seminarima imama. Aktivno govorim njemački i bosanski jezik, a služi se engleskim, arapskim jezikom. Oženjan je i ima dvije kćerke.

 

© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro - Video produkcija