50godina.jpg
digitalbanner-naslovna7.jpg

Sisak: Manifestacija u povodu Nove hidžretske

Autor: A. Crnkić Oktobar 17, 2015 0

Medžlis islamske zajednice Sisak i ove, sedme godine u kontinuitetu, javno je obilježio prigodnim programom Novu 1437. hidžretsku godinu kroz Svečanu akademiju “Nek se srca otvore” u Domu kulture Kristalna kocke vedrine u Sisku.

 

Nek se naše srce otvori da primi najljepše poruke istkane ljepotom i veličinom Božije riječi, ilahijama i kasidama, poukama Hidžre...bile su uvodne riječi radijske voditeljice Karmen koja je zaželjela dobrodošlicu svima, a nakon proučenog odabranog odlomka iz časnog Kur’ana (ašera) Muhamed ef. Begića, imama džem’ata Djelovi, MIZ Bos.Krupa.

“Slike govore više od riječi”, naziv je foto-projekcije sastavljene od raznolikog spektra fotografija koje svjedoče i prikazuju hodogram aktivnosti, događaja i programa koje su obilježili prethodnu hidžretsku godinu u Medžlisu Sisak. Prezentacijom je započeo program te je vizualno ilustrirao bogat mozaik dešavanja u protekloj hidžretskoj godini od mektebskih programa, vjeronaučnih aktivnosti do različitih nastupa, posjeta i obljetnica stradanja.

Ovo je naša Islamska zajednica, naš džem’at, naša Zajednica, sve ove slike govore, svjedoče i poručuju što radimo, čemu težimo i što nam je misija, a to je da oplemenimo naš svijet i život koji će biti ljepota života u bogatstvu vjere, morala, tradicije, kulture ali i da uljepšavamo svijet oko sebe  dobročinstvom i doprinosom u društvu, između ostalog poručio je glavni imam Alem ef. Crnkić zahvalivši se roditeljima na njihovoj podršci te poselamivši i pozdravivši prisutne.

A među prisutnima je po prvi put na obilježavanju Nove hidžretske godine bio župan Sisačko-Moslavačke županije Ivo Žinić u društvu predsjednice županijske skupštine Ivanke Roksandić.

U prigodnom obraćanju čestitajući Novu hidžretsku godinu svim muslimanima Siska i Sisačko-Moslavačke županije, župan je istakao  kvalitetnu suradnju sa svim udrugama i asocijacijama bošnjačkog predznaka te se posebno zahvalio Bošnjacima-braniteljima na njihovoj ulozi. Župan je naveo kako je budući Islamski centar najveći prioritet i težnja te će i Županija u skladu svojih mogućnosti biti podrška.

Zamjenik gradonačelnice Marko Krička kazao je kako je sretan što živi u gradu kojeg oplemenjuju i uljepšavaju različitosti koje daju veliki obol i doprinos u kulturnoj, međureligijskoj interakciji.

Među prisutnima bio je gradonačelnik grada Petrinje, predstavnici Sisačke biskupije i paroh Pravoslavne crkve te čelnici svih bošnjačkih tijela, asocijacija i udruga na području grada i županije. 

Prvi dio programa simpatije i oduševljenje izazvali su “Mektebski slavuji”, hor polaznika mektebskog vjeronauka koji su izveli ilahije “Bismillah”, “Ti si ruža džennetska” i “Tale’al bedru ‘alejna”.

Izrekom Oscara Wilda: “Ja imam mnogo cvijeća, ali najljepše cvijeće su djeca”, voditeljica je prozvala “Mektebske slavuje” koji su podigli razinu raspoloženja i ambijenta u novohidžretskom programu.

Hor “Firdevs” MIZ Sisak izveo je ilahije “San” i “Ruža bez bodlji” po prvi put u širem sastavu nego dosad te su poslale poruku kako ih ilahije ispunjavaju i da će nastaviti prezentirati naše Medžlis kroz ono što ih ispunjava i čini sretnim.

Svake godine povodom obilježavanja Nove hidžretske godine, Medžlis islamske zajednice Sisak trudi se pozvati nove izvođače koji se dosad nisu prezentirali sisačkoj javnosti. Ovogodišnji posebni gosti bili su hor “Ljiljan” iz Jezerskog, Bos.Krupa koji su premijerno predstavili prvijenac, nosač zvuka pod nazivom “Hej resule” koja je bila jedna od izvođenih ilahija.

Vizualno reprezentativan muški hor sa jednom djevojkom koja nijansira tonalitete i gradacije u izvođenju ilahija uljepšao je svojim nastupom program akademije.

U toku programa projicirana je još jedna foto-projekcija i to Vijeća žena MIZ Sisak “Nahla” koje su u holu dvorane imale postavljen i info štand sa svojim rukotvorinama.

I ove godine Dramski studio “Bismillah” pod ravnanjem Aseme Kurtović  pripremio je zanimljiv dramski igrokaz pod nazivom “Odgajajte djecu za njihovo vrijeme”, a glumci su bili polaznici islamskog vjeronauka MIZ Sisak. Svaka predstava ima za cilj poslati poruku zapitanosti o sadržaju i temi pogledanog, a ove godine sadržaj je privukao pozornost jer se ticalo svakog roditelja i postavilo mu se pitanje: “Da li u vremenu sveopće dinamike života, ima vremena razgovarati sa svojom djecom, upitati ih za njihove probleme i biti uz njih”?

Prisutnima se obratio i u duhovitom i osebujnom stilu izaslanik općinskog načelnika Cazina, Jusuf Bajraktarević koji je kazao kako je ovo najbolji način prezentacije identiteta te integracije u društvu.

Drugi dio programa  bio je posvećen kulturnom i narodnom stvaralaštvu kroz nastup BKUD “Nur” iz Siska i vokalnoj izvedbi pjesme sevdalinke u aranžmanu Mehmeda Goražde.

Sisak ima i svoj „Nur“, svjetlost koja obasjava naš grad sa kulturnim i narodnim stvaralaštvom, ali Sisak ima i Mehmeda, sisački sinonim i asocijaciju za sevdalinku, a sevdalinka je sinonim za Mehmeda, bile su najavne riječi voditeljice.

“Mali nurovci” posebno su izazvali ovacije dinamičnom i živopisnom koreografijom, a Mehmed Goražda sevdalinkama je ispunio prigodu te ispunio dušu ljubiteljima sevdaha.

I “šećer na kraju”, kako reče voditeljica kroz poziv najmlađima da se pridruže na pozornici kako bi preuzeli slatki paketić povodom Nove hidžretske godine, nek Vam Nova hidžretska bude ispunjena Božijom milošću, Njegovim zadovoljstvom i dobročinstvom, bila je zaključna poruka iz Siska.

© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro - Video produkcija