Stuttgart: Regionalno mektebsko takmičenje

U prostorijama džemata Tuttlingen, u nedjelju 11.03.2018.g, održano je mektebsko takmičenje na Medžlisu IZ Stuttgart. U jednoj zaista prelijepoj atmosferi učešće na ovom takmičenju je uzelo 14 džemata našeg medžlisa, čiji su polaznici mekteba pokazali izuzetno bogat nivo  znanja o svojoj vjeri.

Na samom otvaranju takmičenja, domaćini Salem ef. Hurić kao imam i Ilijas Cernica, kao predsjednik džemata kratko su se obratili, poselamili skup te izrazili želju da se svi lijepo osjećamo u prostorijama ovog džemata. 

Nakon pročitanih pravila takmičenja pristupilo se izradi testova pred komisijom u sastavu: Šahin ef. Efendić (predsjednik), Ramiz ef. Kazija i Alem ef. Kusur. Odluku o pobjednicima je zaista bilo teško donijeti, ali nakon određenog nijansiranja ipak smo morali proglasiti pobjednike i to:

Test I – mala grupa

 1. Biber Aldin – džemat Sindelfingen;
 2. Kaltak Amar – džemat Ulm;
 3. Zečić Lejla – džemat Schwäbisch Gmünd.

Test II – velika grupa

 1. Bečirović Amina – džemat Schwäbisch Gmünd;
 2. Brkić Nejla – džemat Kirchheim Teck;
 3. Balčinović Merisa – džemat Gaggenau.

Istovremeno je komisija u sastavu Zufer ef. Zahirovid i Mirhe ef. Joldid preslušavala takmičare iz kategorije usmeno ispitivanje. Tu su djeca posebno pokazala zavidan nivo znanja,  gdje smo imali čak četiri takmičara koji su bili bez greške ovoga puta i svima smo morali dodijeliti nagradu za prvo mjesto.

Najbolji su bili:

Usmeni ispit

 1. Šaljić Semin – džemat IZ Stuttgart;
 2. Čajić Lejla – džemat Sindelfingen;
 3. Smajlović Lejla – džemat Ulm;
 4. Hodžić Elnur – džemat IKZ Stuttgart.

Najteži posao toga dana je imala komisija u sastavu dr. Ibrahim Džafić (predsjednik), hfz. Samir Huskić i Ishak ef. Alešević, koju su preslušavalali i ocjenjivali takmičare iz kategorije kira'eta.

Tu su ponovo djeca pokazala bogato znanje i lijepim učenjem još više omilili naš dolazak na ovaj događaj.

Najbolji su bili:

Kiraet I – mala grupa

 1. Mehić Daris – džemat IZ Stuttgart;
 2. Joldić Hanan – džemat Schwäbisch Gmünd;
 3. Čolović Abdullah – džemat Karlsruhe.

Kiraet II – velika grupa

 1. Čeliković Abdurrahman – džemat Balingen;
 2. Hodžić Bejan – džemat Ulm;
 3. Kukuljević Senad – džemat Mannheim.

Na kraju pobjednicima su, od strane Mešihata IZB Njemačke, uručene diplome i novčane nagrade. Muftija Pašo ef. Fetid se nakon programa zahvalio domaćinima i učesnicima sa čestitkama na pokazanom znanju uz dovu za još boljim rezultatima i većim uspjesima u budućnosti. Poslije završenog takmičenja i proglašenja pobjednika druženje je nastavljeno u džematskom restoranu uz  svečani ručak. Čestitke organizatorima, našim domaćinima džemata Tuttlingen, svim učesnicima, a posebno pobjednicima, imamima i mualimama, kao i članovima komisija na dobro obavljenom zadatku.

Amel Hadžić, Sekretar MIZ Stuttgart

Povezani članci (po oznakama)

© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro - Video produkcija