digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Sarajevo: Begova džamija dobila novu jedinstvenu prostirku

Autor: M. Kalajdžić Oktobar 14, 2016 0

Gazi Husrev-begova džamija u Sarajevu dobila je novu jedinstvenu prostirku.

Naime, kao što joj i priliči, unutrašnjost ove tako reći glavne džamije u BiH, zastrta je novim kvalitetnim jedinstvenim tepihom koji se na prijedlog komisije Rijaseta IZ posebno pripremao u jednoj od fabrika u Turskoj. Zbog prostiranja nove prostike, proteklih dana su dnevni namazi obavljani na sofama, a današnje klanjanje džume-namaza ujedno je i obavijest da je projekat zastiranja unutrašnjosti džamije priveden kraju.

Motiv za obilježavanje safova uzet je sa jednog od lukova iz džamije, dok su četiri motiva koja se nalaze ispod lustera preuzeta sa centralne džamijske kupole i izgledaju kao da su sa zidova i kupole sišli na prostirku. Vuna koja je korištena za izradu tepiha je sa Novog Zelanda, i slovi za najkvalitetniju na svijetu. Vrijedi spomenuti da su tepisima iste kvalitete zastrte i glavne Sultanske džamije u Turskoj poput Mehmed Fatihove i Sultan Sulejmanove u Istanbulu, Sultan Selimove u Edirnama i dr.

Na kraju treba istaknuti da je kompletan projekat prostiranja džamije sa sofama, kao i turbeta donirala je istanbulska općina Fatih, koja je pokrila sve troškove do carine u Sarajevu.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine