digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Medresa okuplja ljude oko sebe

Autor: Novembar 02, 2016 0

U ovoj svečanoj prilici muftija se zahvalio gostima na tome što su ponijeli odgovornost i ovim povodom adekvatno predstavili Medresu javnosti: okruglim stolom, promocijom knjiga, akademijom i drugim manifestacijama

Povodom velikog jubileja – 390. godišnjice Behram-begove medrese u Tuzli, u ponedjeljak 31. oktobra ove godine muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović upriličio je prijem za njezinog direktora Ahmeda Hatunića i njegove saradnike.

U ovoj svečanoj prilici muftija se zahvalio gostima na tome što su ponijeli odgovornost i ovim povodom adekvatno predstavili Medresu javnosti: okruglim stolom, promocijom knjiga, akademijom i drugim manifestacijama. Govoreno je o prošlosti i sadašnjosti Medrese, razvoju i radu. Konstatirano je da su ovi programi uspješno realizirani.

Iskazana je potreba da se prošlost ove škle dodatno istraži, te da se u osmanskim državnim arhivima pokušaju pronaći adekvatni dokumenti.

Istaknuto je da je Behram-begova medresa dio Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i da je ona njezin ponos. Medresa je istovremeno i ojačala ovaj grad u kojemu djeluje.

Posebno je naglašena važnost odnosa džematlija i vakifa prema ovoj ustanovi, što je  pokazatelj da su muslimani u ovom dijelu naše domovine okupljeni oko medrese.

Zaključeno je da je potrebno u budućnosti nastaviti sa razvojem programskih i organizacijskih aspekata rada Medrese, kako bi proces odgoja i obrazovanja mladih bio još djelotvorniji.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine