digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Delegacija Muftijstva banjalučkog i Agencije za certificiranje halal kvalitete u Hrvatskoj

Autor: Novembar 29, 2016 0

Delegacija Muftijstva banjalučkog i Agencije za certificiranje halal kvalitete predvođena muftijom dr. Osman ef. Kozlićem posjetila je u srijedu 23.11. Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj.

U sastavu delegacije bili su: Amir Sakić – direktor Agencije, glavni imam MIZ Banja Luka Muhedin ef. Spahić, glavni imam MIZ Ključ Ermin ef. Vučkić, glavni imam MIZ Bosanska Dubica mr. sc. Safet ef. Beganović, predsjednik MIZ Banja Luka Almir ef. Hodžić, imam Adnan ef. Jusić, Valdet Peštalić – voditelj Odjela za edukaciju Agencije, mr. sc. Damir Alihodžić – šef Odjela za certificiranje i dr. Mirsad Arnautalić također iz Agencije. Delegaciju je dočekao muftija dr. Aziz ef. Hasanović koji se zahvalio na posjetu.

U prostorijama Mešihata muftija je upoznao članove delegacije s radom i aktivnostima Islamske zajednice u Hrvatskoj. Naglasio je tradicionalno dobre odnose i iznimnu povezanost s Muftijstvom banjalučkim te je izrazio zadovoljstvo što se suradnja nastavlja razvijati. Muftija dr. Osman ef. Kozlić se zahvalio na prijemu i upoznao je prisutne sa stanjem u Muftijstvu. Ove godine otvorena je Ferhadija nakon dugogodišnje rekonstrukcije potpuno uništene džamije za vrijeme agresije koja je od svoje izgradnje bila jedan od simbola Banja Luke. Ukazao je i na izazove s kojima se susreću u Banja Luci i život povratnika te programe i aktivnosti koje provode. Direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete Amir Sakić je predstavio rad Agencije i postignuća na polju edukacije o halalu i certificiranju postižu u Bosni i Hercegovini.

Agencija za certificiranje halal kvalitete i Centar za certificiranje halal kvalitete imaju iznimnu suradnju od samih početaka. Muftije su zaključile da suradnju treba intenzivirati na projektima od zajedničkog interesa i u međusobnom pomaganju u realizaciji istih. Nakon sastanka u Mešihatu i podne namaza, delegacija je posjetila Islamski centar Zagreb gdje su posjetili Islamsku gimnaziju dr. Ahmeda Smajlovića. Ravnatelj Islamske gimnazije i zamjenik muftije Mevludi ef. Arslani predstavio je rad Islamske gimnazije istaknuvši dobre rezultate koje učenice i učenici postižu na gradskim, županijeskim i državnim natjecanjima kazavši da su i to pokazatelji dobrog rada s djecom. Islamska gimnazija je opravdala svoje postojanje, a interes za upisom je veliki budući da je upisni kapacitet u potpunosti popunjen. Prilikom posjeta obišli su i četvrti razred gdje su se učenicama i učenicima muftije prigodno obratile, a zanimljiv je bio povratak nekadašnjih učenika dr. Mirsada ef. Arnautalića, Adnana ef. Jusića i Almira ef. Hodžića u prostorije škole koju su i završili – Zagrebačke medrese “dr. Ahmed Smajlović”. Nakon završenog posjeta gimnaziji, delegacija je posjetila i MIZ Zagreb te je glavni imam MIZ Zagreb kr. hfz. mr. sc. Aziz ef. Alili upriličio druženje s kojim je ovaj posjet i završen.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine