digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Mevludska svečanost u Ljubljani

Autor: Decembar 22, 2016 0

Povodom rebiu-l-evvela, mjeseca u kojem je rođen poslanik Muhammed, a.s., u nedjelju, 18. decembra 2016. godine, Džemat Ljubljana organizirao je mevludsku svečanost u Ljubljani. 

Izvođači mevludskog programa bili su hafiz Špendi Fidani, Munzir ef. Čelenka, Adnan ef. Merdanović , Emir ef. Omanović i djevojke iz hora džemata Ljubljana Alhambra uz pratnju naja i saza u izvođenju Dine Murtezanija. Kolaž pomno odabranih dijelova mevludskih stihova i ilahija učinio je program posebnim, a dodatno ga je upotpunila puna dvorana vjernika, koji su svojim dolaskom, iskazali poštovanje i ljubav prema poslaniku Muhammedu, a.s. 

U svojstvu vaiza, okupljenim vjernicima obratio se generalni sekretar Islamske zajednice u Sloveniji Nevzet Porić. U svom obraćanju naglasio je da je govoriti o Poslaniku, a.s., velika odgovornost i podsjetio nas na nekoliko događaja iz njegovog života koji odražavaju njegovu veličinu i vrijednosti. Napomenuto je da se trebamo ugledati na Poslanika, slijediti njegov sunnet i karakterne osobine i na taj način truditi se da zaslužimo njegov šefa'at na Sudnjem danu. Okupljene vjernike napomenuo je da zaboravljamo na lijep adet, koji se konstantno održavao u našim zavičajima, a to je organiziranje mevluda u kućama. Danas svi posjećujemo džamijske mevlude, a ovaj vid ibadeta izbacili smo iz svojih kuća. U ime muftije prof. dr. Nedžada Grabusa, prisutne je također upoznao sa trenutnim stanjem izgradnje džamije u Ljubljani i zamolio dragog Boga, dž.š., da što prije dočekamo organizaciju mevluda u ljubljanskoj džamiji.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine