digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Reis Kavazović za Avaz.ba: Žrtva je odbijena, u svijetu kakav jeste teško je bilo očekivati više

Autor: F. Vele Mart 10, 2017 0

Mislili smo da će sud cijeniti pravni aspekt ovog slučaja. Pokazalo se da ga ne interesira utvrđivanje istine o Genocidu nad našim narodom, u najtežem slučaju za koji je Sud nadležan, kazao je u ekskluzivnoj izjavi za Avaz.ba reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Husein ef. Kavazović, komentirajući jučerašnje odbacivanje zahtjeva za reviziju presude u predmetu u kojem je država Bosna i Hercegovina pred Međunarodnim sudom pravde tužila Srbiju za genocid.

- Poruka je jasna! Žrtva je odbijena! Ako je ovo zadnja instanca, valja nam je prihvatiti s gorčinom. Genocid su počinili vojska i policijske snage RS-a. To je sada konačna odluka MSP. Srbija je to dopustila. U svijetu kakav jeste teško je bilo očekivati više. Naša je obaveza bila da se pojavimo pred Sudom. Ostalo je na njihovoj savjesti i moralu. Vidjeli smo kakva im je savjest i moral – kazao je za Avaz.ba reis Kavazović.

Prema njegovom mišljenju, još su neke činjenice indikativne u ovom slučaju:

- Sada vidimo da su službenici Suda još u 2016. godini nastojali obeshrabriti našeg agenta (Sakiba Softića, op. a.) da podnese aplikaciju za reviziju. To nam puno toga govori. Sud nije bio spreman da učini više nego je to bilo zapriječeno Srbiji Rezolucijom UN819 – zaključio je reis Kavazović u izjavi za Avaz.ba.

Podsjetimo, Rezolucijom 819 je u aprilu 1993. godine uspostavljena sigurna zona Srebrenica. Prema prvom paragrafu Rezolucije, Vijeće sigurnosti UN-a se obraća Srbiji od koje traži da učini sve što je u njenoj moći da spriječi genocid.

(Avaz / Preporod)

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine